IKKE OVERRASKET: Øivind Benest
...
IKKE OVERRASKET: Øivind Benestad forutså at en organisasjon som PolyNorge ville komme. Foto: Birgit Opheim
– Dette er samlivsanarki
Del
– Samlivskampen i samfunn og kirke vil fortsette, mener Øivind Benestad, daglig leder i Stiftelsen MorFarBarn.

Øivind Benestad har forlengst påpekt at det vil komme krav om å få gifte seg med mer enn én person og er derfor ikke overrasket over dannelsen av organisasjonen PolyNorge som vil jobbe for dette.

Les også: Vil ha lov til å gifte seg med flere  

– Naturlig konsekvens

Benestad skriver blant annet følgende i en e-post til Dagen:

Polyamorøse er en naturlig konsekvens av den kjønnsnøytrale ideologien som oppløser mor-far-barn-relasjonens unike betydning. Det åpner en demning.

Benestad mener resultatet blir det han kaller et «samlivsanarki der ingen samlivsform får stå i noen særstilling».

– Innebygd i den kjønnsnøytrale tenkningen ligger en etisk relativisme der forskjellen på norm og unntak, ideal og avvik oppheves, skriver han.

MorFarBarn-lederen mener det blir svært interessant å følge utviklingen i Den norske kirke framover.

– Flere biskoper og flertallet på Kirkemøtet mener «kjærlighet», «mangfold» og «menneskelige erfaringer» veier tyngre enn Bibelens budskap om seksualitet, samliv og ekteskap . Det betyr at den liberale delen av kirken kan få store problemer med å avvise polyamorøse forhold. De fleste argumentene som nå brukes om homofili, fungerer nemlig like godt i debatten om for eksempel biseksualitet og polyamorøse forhold.

Benestad mener etableringen av PolyNorge viser at samlivskampen i samfunn og kirke på ingen måte er over, eller begrenset til homofili.

– Homobevegelsen har vært brekkstangen og åpnet døren til den grenseløse samlivsetikken. Allerede for flere år siden sa LLH i sin politiske plattform: «Vi støtter alle seksuelle uttrykk som er basert på likeverd og samtykke.»

Enig med PolyNorge

FRI - Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold, som fram til april het LLH (Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner) arbeider for «likestilling og mangfold og mot diskriminering».

– Vi mener at alle voksne mennesker skal kunne gå inn i alle de relasjonene de ønsker, uavhengig av om det er i ekteskap eller ikke. Vi må åpne opp de trange normene, og det må være opp til hver enkelt hva de velger. Der deler vi tanken bak opprettelsen av PolyNorge, sier Fri-leder Ingvild Endestad til Dagen.

– Alle samlivsformer har lik verdi, og vår vedtatte politikk er at det hverken er antall personer eller kjønn som skal avgjøre hva slags verdi samlivsformen har.

Hun sier Fri ikke har formulert seg spesifikt angående ekteskapet, men at det overordnede er at enhver må finne de løsninger de ønsker og som passer best for dem.

I april vedtok Fri en familiepolitisk strategi der det står at antallet personer i relasjonen ikke er avgjørende og: «FRI legger til grunn at det er nærheten i relasjoner som først og fremst definerer en familie, ikke genetikk, blodsbånd, seksuell-, polyamorøs eller romantisk relasjon, kjønn eller kjønnsuttrykk. Familiebegrepet er ikke statisk».

– Ekteskapet for to

– Den norske kirkes syn er at ekteskapet er for to. Punktum.

Slik svarer Kirkerådet s leder, Kristin Gunleiksrud Raaum , på vårt spørsmål om hvordan kirken ser på polyamorøse forhold.

Hun viser til at dette også ligger tydelig inne i forslaget til liturgi for vielse av par av samme kjønn som skal opp til behandling på Kirkemøtet i januar.

– Det er brukt formuleringer som når to velger å leve sammen... og når et par... og så videre. Dette forutsetter og fastslår med all tydelighet at ekteskapet er for to personer, sier hun.

– Har spørsmålet om vielse av mer enn to i det hele tatt vært oppe i de kirkelige fora du kjenner til?

– Nei, aldri. Det har vært reist som en mulig trussel, men den er ikke reell.

– Heller ikke etter at det nå er dannet en organisasjon som vil jobbe for at man skal kunne gifte seg med mer enn én person?

– Nei, jeg mener at den trusselen ikke er reell. Dette er ingen kirkelig problemstilling. Det avviser jeg fullstendig.

Les også:

 

bibelen,biseksualitet,blodsbånd,den norske kirke,diskriminering,familie,fri,genetikk,homofili,ingvild endestad,kirkemøtet,kirkerådet,kjønnsnøytral,kristin gunleiksrud raaum,likestilling,llh,mangfold,morfarbarn,polyamorøse,polynorge,romantikk,samlivsform,stiftelsen morfarbarn,øivind benestad,ekteskap,samliv