Trondheim boikotter varer fra Vestbredden

Bystyret i Trondheim vedtok torsdag at kommunen ikke skal benytte seg av varer og tjenester Israel produserer i områder omtalt som «okkupert palestinsk område».

Et flertall i bystyret i Trondheim gikk inn for et forslag fraArbeiderpartiet,SV,Miljøpartiet De Grønne og partietRødt, mensHøyre,Frp,Venstre,Pensjonistpartiet,KrF ogSenterpartiet stemte imot.

Det innebærer atTrondheim kommune skal boikotte alle israelske varer og tjenester produsert i områder omtalt som «okkupert palestinsk område», skriverAdresseavisa.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Innbyggerforslag

Bystyret oppfordrer samtidig kommunens befolkning om å bli med på boikotten, skriver avisa.

Vedtaket omfatter også en oppfordring tilNTNU (Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Universitet) om å slutte seg til boikotten.

Hele saken kom da også opp etter et såkalt innbyggerforslag til bystyret. Ole Roger Berg er mannen bak forslaget som var fulgt av 340 underskrifter fra folk som støtter boikottkravet.

Fordømmelse

Vedtaket fordømmer det som kalles «staten Israels okkupasjon, undertrykking og brudd på folkerettsstridige prinsipper.»

Vedtaket viser til FN-resolusjoner og uttalelser fra den internasjonale domstolen i Haag og kritiserer utvidede ulovlige bosettinger påVestbredden, forlengelse av Israels beskyttelsesmur mot palestinske områder og «daglig trakassering» avpalestinere.

«Dette er en politikk Trondheim kommune ikke kan støtte opp under. Kommunen ønsker derfor å avstå fra innkjøp av varer og tjenester produsert på okkupert område», sier vedtaket i bystyret.

Ber om norsk boikott

Bystyret ønsker at Trondheims boikott skal være starten på noe større og oppfordrer Stortinget til å innføre en tilsvarende boikott.

KrFs kommunalråd Geirmund Lykke var en motstemme i bystyret og mente boikott ville virke mot sin hensikt og ikke bidra til fred.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– KrF vil styrke handelen både medIsrael og i de palestinske områdene, sa Lykke blant annet.

Også Høyres gruppeleder, Ingrid Skjøtskift, gikk imot forslaget selv om hun var enig i påstanden om at Israel okkuperer områder i strid med folkeretten.

– Det er uheldig dersom kommunene fører sin egen individuelle utenrikspolitikk. Det tjener ikke Norges interesser, sa Skjøtskift ifølge Adresseavisen.