Trond Giske ferdig i sentralstyret

Arbeiderpartiets sentralstyre mener det naturlig at Trond Giske ikke møter i sentralstyret i valgperioden når han har trukket seg som nestleder

– Da Trond Giske allerede har trukket seg som nestleder er det naturlig at Giske ikke møter i sentralstyret ut denne valgperioden, heter det i en uttalelse fra Arbeiderpartiets sentralstyre, som mandag er samlet til ekstraordinært møte på Gardermoen.

I uttalelsen går det ellers fram at sentralstyret stiller seg bak konklusjonene fra partileder Jonas Gahr Støre i Giske-saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Sentralstyret konstaterer at konklusjonen i behandlingen av flere av varslene er at det har vært brudd på partiets retningslinjer mot seksuell trakassering, heter det.

På spørsmål om kommentar fra Trond Giske skriver hans rådgiver Bård Flaarønning til NTB at Giske fortsatt er sykmeldt og derfor ikke har mulighet til å kommentere.

Tilbake på Stortinget

– Sentralstyret ser fram til at Trond Giske etter endt sykmelding gjenopptar sitt politiske arbeid i Stortinget for fullt og ønsker velkommen hans viktige bidrag til partiets arbeid framover, står det i uttalelsen som ble offentliggjort rett før klokken 12 mandag.

Da hadde sentralstyret sittet samlet siden klokken 9. Kommentarer fra Støre og resten av partiledelsen ventes senere i dag. Ap-lederen skal selv innlede til et ekstraordinært landsstyremøte klokken 13.30.

– For Arbeiderpartiet er det forventet at våre tillitsvalgte har en atferd som er forenlig med vårt verdigrunnlag og våre retningslinjer for hvordan vi mener at kvinner og menn skal bli møtt i vår organisasjon, heter det uttalelsen.

Konflikter i kø

En nestleders avgang, sentrale skikkelser som ikke er på talefot og et parti i opprivende konflikt om håndteringen av varslersakene. Når Ap-leder Jonas Gahr Støre etter lunsj går på talerstolen foran det ekstraordinære landsstyremøtet kan talen bli blant de viktigste han noensinne har holdt i partisammenheng.

Opptakten til mandagens sentralstyremøte og påfølgende landsstyremøte var dramatisk. Søndag kunngjorde Aps sekretariatsleder på Stortinget Hans Kristian Amundsen sin avgang etter en langvarig konflikt med partisekretær Kjersti Stenseng. Med det fikk offentligheten et nytt innblikk i det som framstår som en rift mellom de Ap-ansatte på Stortinget og på Youngstorget.

– Klok avgjørelse

Til NRK mandag morgen sa Støre at Amundsen hadde en samtale med ham før avgjørelsen ble tatt og at han syntes det var en «klok avgjørelse».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg sa at det var en klok avgjørelse, en avgjørelse jeg og han snakket om. Han tok selv beslutningen, og den støtter jeg, sa Støre da han stilte i NRKs Politisk kvarter.

Støre avviste at han hadde bedt Amundsen trekke seg, men sa at situasjonen var fastlåst.

– Jeg merker at sentrale medarbeidere ikke snakker godt sammen, det kan vi ikke leve med, sa Støre.

Kunne ikke være sammen

Konflikten mellom Amundsen og Stenseng har ifølge Amundsen vært så ille at de to ikke kunne delta på møter sammen.

– Det er ikke mulig å se for seg at vi kommer ordentlig videre hvis partisekretæren og jeg ikke kan være på de samme møtene, skrev Amundsen i et innlegg på Nordnorsk debatt rett etter at Arbeiderpartiets pressemelding om hans avgang ble sendt ut søndag.

På vei inn til sentralstyremøtet på et konferansehotell på Gardermoen mandag morgen ville ikke Aps partisekretær Kjersti Stenseng kommentere Amundsens avgang, utover å ønske ham lykke til.

Tips oss!

* Er det en sak du mener Dagen bør skrive om? Tips oss!
Send en e-post til redaksjonen@dagen.no
eller ring oss på 47 77 37 78.

* Si din mening på Dagensdebatt.no

* Følg gjerne Dagen på Facebook og Twitter


* ISRAEL: Få med deg nyheter fra Israel og hør podcast fra Israel-korrespondenten


*** Prøv Dagen i 1 måned for bare 1 krone.


Få nyhetsbrev fra Vebjørn Selbekk:
« Hver dag sender jeg deg noen utvalgte saker og debatter som jeg mener at du bør lese! Klikk her for å melde deg på det daglige nyhetsbrevet»

Les også
Støre om Amundsens avgang: – En klok avgjørelse
Les også
Høyre fortsatt Norges største parti
Les også
Arbeiderpartitopp sier opp etter konflikt med Stenseng