KrF kritisk til regjeringen i ulvestriden

Samarbeidspartiet KrF mener regjeringen ikke bør legge avgjørende vekt på vurderingen fra lovavdelingen i Justisdepartementet i den betente ulvestriden.

– Uttalelsen er meget knapp. Skjønnet er svært snevert beskrevet. For eksempel vises det ikke til Landbruksdepartementets vurderinger i det hele tatt, sier KrFs parlamentariske nestleder Hans Olav Syversen til NTB.

KrF er sammen med Ap del av rovdyrforliket med regjeringspartiene. Han mener beslutningsgrunnlaget som Klima- og miljødepartementet har gitt lovavdelingen er altfor smalt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Når vi gikk inn i ulveforliket var det fordi vi fant en hårfin balanse mellom beite- og rovdyrinteresser. Vedtaket som ble gjort før jul bidrar til å forrykke denne balansen og er et stort problem for Stortingets legitimitet, sier Syversen.

Han forlanger at regjeringen sørger for at balansen mellom rovdyrinteresser og beitenæring gjenopprettes.

Ulvedemonstrasjon foran Stortinget

Onsdag ettermiddag protesterte flere hundre ulvemotstandere foran Stortinget for felling av ulv.

«Bygdefolk er ført bak lyset», «Bygdeliv er gull! Ulvevekst er tull» var blant parolene som ble båret i demonstrasjonen.

– Vi som lever på bygda og har ulven rundt husveggene, føler at vi trenger å si fra om at det ikke var greit å gå tilbake på dette vedtaket, forteller en demonstrant fra Ringsaker til VG.

Raseriet retter seg mot vedtaket klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) gjorde like før jul der han sa nei til å skyte fire ulveflokker i Hedmark.

– Her teller vi 18 busser og folk fra hele landet. Dette skaper stort engasjement og vi mener det juridiske grunnlaget ministeren baserer sitt vedtak på, er svært mangelfullt, sier leder i Hedmark Jeger- og Fiskeforbund, Knut Arne Gjems til NRK.

I Oslo var også 22 ordførere fra Hedmark møtt opp.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi kjemper sammen for gode, trygge lokalsamfunn i hele landet. Ulveforliket skulle dempe konfliktnivået, men nå skjer det motsatte når hele Innlandet blir ført bak lyset, sier Nord-Fron-ordfører Rune Støkstad.

Greenpeace-leder Truls Gullowsen mener på sin side at det er bra at statsråd Helgesen kom fram til et kompromiss.

– Skal vi ha ulv i norsk natur, kan vi ikke utrydde den. Ulvene har påviselig ikke gjort noen stor skade på husdyr. Vi må finne løsninger sammen med næringa for hvordan vi kan forvalte beitedyr samtidig som vi bevarer ulven, sier Gullowsen.