Ber KrF vurdere å vrake Hareide

Tidligere Hordaland-leder og skolebyråd Tomas Moltu er kritisk til utviklingen i Kristelig Folkeparti.

Den tidligere KrF-toppen troppet av som partileder i Bergen KrF i 2011 og som skolebyråd i 2009, men er fortsatt aktiv i partiet.

– Hordaland KrF må ta stilling til hvordan partiet ønsker å plassere seg i forhold til forståelsen av ekteskapet og familien generelt. Det er klart at selv om noe står i programmet, er det kandidatene som skal målbære det. Og da må vi vite om kandidatene faktisk vil gjøre det.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er du ikke sikker på at Hareide vil gjøre?

– Nei, jeg er ikke sikker på det. Jeg har ikke oppfattet at han har markert noen tydelig støtte for at ekteskapet skal være mellom en mann og en kvinne. Dersom Hordaland KrF mener at partiets tradisjonelle forståelse av ekteskap og familie er viktig, mener jeg at det er naturlig at en annen kandidat blir vurdert.

Moltu sier han tidligere har vært tilbakeholden med å kommentere KrF, men at han nå velger å gå ut med sitt syn etter at tidligere Oslo-byråd Aud Kvalbein i juli kritiserte partiledelsens strategi.

Gift med varaordfører

Tomas Moltu mener at han har mange med seg, men har ikke noen tro på at det er mulig å få valgt en annen førstekandidat enn Hareide. Han vil imidlertid ikke svare på hva han i så fall vil foreta seg.

– Nei, hva jeg gjør er ikke så viktig.

Før sommeren uttalte Moltu til Norge Idag at han mener Partiet De Kristne er et «nyttig korrektiv» til Kristelig Folkeparti.

– Jeg har lenge ment at kristne må oppleve at de blir representert på stortinget og at det er en større bredde blant kristne velgere enn det har det har vært tidligere, sier Moltu.

Han er gift med varaordfører Marita Moltu.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dette er et utspill som jeg står for selv. Tidligere har jeg valgt å være tilbakeholden, men jeg har nå valgt å uttrykke mine egne meninger om det som rører seg i partiet.

– Stor bekymring

Moltu sier at han ikke er alene og at flere har tatt kontakt med ham den siste tiden og uttrykt bekymring over hvilken retning partiet går i.

– Det er stor uro i Hordaland, det er jeg helt sikker på.

– KrF i Hordaland har blitt oppfattet som en konservativ bastion, er det feil?

– Jeg opplever at flere av KrF sine fremste kandidater i Hordaland ikke står opp for KrF sitt tradisjonelle familiesyn. Det er lov, men da må man også være tydelig på det fra fylkespartiet.

Avviser

– Jeg opplever at kritikken skyter over mål. Jeg har vært veldig tydelig gjennom hele sommeren, sier Kårbø.

– Moltu slår fast at Hordaland KrF har valgt kandidater som ikke står for et konservativt familiesyn?

– Jeg leser dette som en oppstart på nominasjonsprosessen og et forsøk på å posisjonere seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Generalsekretær Hilde Frafjord Johnsen sier at Knut Arild Hareides deltakelse i Oslo Pride ikke innebærer noen endring i partiets politikk.

– Partiets syn på ekteskapet står fast, slik det også fremgår av KrFs prinsipp-program. Når det gjelder handlingsprogrammet for neste stortingsperiode skal dette vedtas på landsmøtet i 2017. Her har Hareide ikke gjort annet enn å støtte programkomiteens enstemmige innstilling.

– For øvrig er det fullt mulig å representere partiet i en ny tid, samtidig som vi tar vare på våre grunnleggende og kristne verdier.

Les også: