MINNEPLAKAT: I den iranske byen Shiraz ble det forrige uke satt op en plakat med bilde av det man trodde var iranske soldater.

Israelske soldater ble hyllet i Iran

I forbindelse med forrige ukes «hellige forsvarsuke» ble en gigantisk plakat med bilde av tre soldater satt opp i den iranske byen Shiraz.

Hensikten var å hylle de over en halv million iranske soldatene som på 80-tallet mistet livet i kamp mot Saddam Husseins irakiske styrker. Bildet av soldatene ble ledsaget av et minnedikt på persisk.

«De ser på meg, fortsatt er de strålende, jeg ser skyggen deres på fjellet», lyder den poetiske teksten, som er skrevet av dikteren Ali Moalem Damghani – til minne om falne iranske soldater i tidligere kriger.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mistanken vekkes

Problemet var at soldatene på bildet slett ikke var iranere. Byens myndigheter fikk etterhvert flere bekymringsmeldinger fra innbyggere som hadde lagt merke til at soldatene var ikledd israelske uniformer og bar amerikanske M16-gevær.

Et bilde av plakaten spredde seg via tyrkiske twitter-kontoer til brukere av sosiale medier i en rekke land, og onsdag kveld ble plakaten fjernet.

Selskapet som lagde plakaten har foreløpig ikke kommentert hendelsen, men det er trolig at designeren har brukt et bilde fra et fotobibliotek på nett, uten å forstå at soldatene var israelske.

Les også
Fredagstiggerne i Jerusalem
Les også
Denne norsk-israelske familien spiser alle måltider i løvhytten
Les også
Kristne velsignet jubilanten Israel
Les også
Lykken er å eie en sukkah-balkong
Les også
Gamle fiender fant sammen i sorgen