Omvendt flåteaksjon i gang på Gazastripen

Pa­le­stins­ke ar­bei­de­re og uten­lands­ke ak­ti­vis­ter har bygd om en fiske­båt som skal frak­te lo­ka­le pa­le­stins­ke pro­duk­ter ut fra Gaza­stri­pen og over Mid­del­ha­vet til Euro­pa.

En ny flåte­ak­sjon er i gang. Men denne gan­gen er ikke målet å komme inn til Gaza­stri­pen, men ut til Euro­pa.

Pa­le­stins­ke ar­bei­de­re og uten­lands­ke ak­ti­vis­ter er al­le­re­de godt i gang med «Gazas ark», en om­bygd fiske­båt som skal frak­te lo­ka­le pa­le­stins­ke pro­duk­ter ut fra Gaza­stri­pen og over Mid­del­ha­vet til Euro­pa.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Båten har plass til varer og mer enn 100 pas­sa­sje­rer.

Det er ven­tet at den vil sette kurs mot Euro­pa i slut­ten av juli. Skul­le ak­sjo­nen lyk­kes, vil det være førs­te gang varer eks­por­te­res over havet fra Gaza­stri­pen siden Oslo­av­ta­len ble un­der­teg­net i 1994.

- For­må­let er ikke å nå fram med bi­stand, som med bå­te­ne som har seilt mot Gaza. For­må­let er kom­mer­si­elt, sier Mah­fouz Ka­ba­ri­ti, som leder pro­sjek­tet.

Vil bryte blo­ka­de

Be­folk­nin­gen på Gaza­stri­pen har de siste sju årene lidd under en blo­ka­de som har gjort det vans­ke­lig å få de øko­no­mis­ke hju­le­ne til å gå rundt. Det er dette ak­ti­vis­te­ne nå vil rette søke­ly­set mot.

- Dette vil hjel­pe fiske­re, bøn­der og fab­rikk­ar­bei­de­re i Gaza med å nå fram til mar­ke­det med sine pro­duk­ter, sier Abu Ammar Bakr, en pa­le­stinsk fisker.

Mo­ham­med Abu Salmi, som eier en mø­bel­bu­tikk, mener eks­port vil kunne gi den pa­le­stins­ke øko­no­mi­en et løft.

- Vi har masse er­fa­ring og pro­du­se­rer gode møb­ler, for­sik­rer han.

- Før blo­ka­den eks­por­ter­te vi til Is­rael og her­fra til Euro­pa, og det var etter­spør­sel etter pro­duk­te­ne våre i ut­lan­det, sier Abu Salmi.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Blir tro­lig stan­set

Men det er få som tror at båten vil nå havn i Euro­pa.

Is­rael har be­stemt at fiske­re på Gaza­stri­pen ikke kan gå len­ger ut enn 11 kilo­me­ter fra land, og den is­ra­els­ke kyst­vak­ten har åpnet ild mot fiske­re som har brutt reg­le­ne.

Abu Sal­mis ver­ste frykt er at Is­rael «åpner ild og sen­ker arken». Han fryk­ter også at is­rae­ler­ne kan komme til å på­gri­pe alle om bord og be­slag­leg­ge las­ten.

Pro­sjekt­le­de­ren ved­går at det er usann­syn­lig at Is­rael vil gi ski­pet fritt leide.

- Men vi øns­ker å sende et bud­skap til ver­den, uan­sett om ok­ku­pan­te­ne lar det seile eller ei, sier han.

Les også
Gazas sommerskole: «Kidnapp en israelsk soldat»