Olje og EØS splitter dem

Synet på EØS-avtalens framtid, oljeaktiviteter i Nordområdene og tilbud om ultralyd for alle gravide er saker som vil skape problemer for det rødgrønne regjeringssamarbeidet neste periode.

Ulikhetene i synet på EU-medlemskap er så åpenbare at hverken Arbeiderpartiet, Senterpartiet eller SV har gjentatt sitt grunnstandpunkt i sine nylig vedtatte programmer. Dette er definitivt det ene, store spørsmålet som vil utelukke ethvert samarbeidsprosjekt mellom de tre rødgrønne partiene.

Hverken SV eller Sp vil kunne sitte i en regjering som arbeider for medlemskap. På samme måte vil ikke Arbeiderpartiet kunne sitte med i en regjering som programfester å si opp EØS-avtalen, slik de to juniorpartnerne har programfestet nå.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Derfor fikk Senterpartiet forbud mot å gjøre kampen mot EØS til en hovedsak i den kommende valgkampen. Det ville føre til at det rødgrønne samarbeidet råtnet på rot.

Utelukket

Det er like klart at hverken SV eller Senterpartiet kan sitte i en regjering som programfester en eller annen form for petroleumsaktivitet i sårbare havområder utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Arbeiderpartiet har vedtatt konsekvensutredning. Heller ikke det vil de to andre være med på.

Også på områder som aktualiserer etiske problemstillinger er det uenigheter partiene imellom. Senterpartiet vil ikke åpne for tidlig ultralyd for alle gravide. Der har de andre to ingen motforestillinger. Senterpartiet vil at assistert befruktning skal være forbeholdt par, men sier ingen ting om det inkluderer lesbiske par. Arbeiderpartiet og SV går også inn for at lesbiske skal få kunstig befruktning.

Det er kjent at dette er spørsmål som allerede har skapt trøbbel i regjeringssamarbeid i inneværende periode. Det ble til slutt så vanskelig at regjeringen la til side den planlagte stortingsmeldingen om endringer i bioteknologiloven. Hittil er det ingen ting som tyder på at Senterpartiet vil fire her og gjøre situasjonen lettere i neste periode.

Kontantstøtten

Det tidligere sentrumspartiet har i åtte år også vært hinderet som har stått i veien for fullstendig avskaffelse av kontantstøtten. Både SV og Arbeiderpartiet vil fortsatt fjerne ordningen, men begge partier foreslår også å gjøre om kontantstøtten til en overgangsstøtte i den perioden foreldre må vente på barnehageplass.

Senterpartiet har programfestet å videreføre ordningen som en målrettet støtte til barn uten barnehageplass, opp til fylte to år.

SV står alene om å kreve at tros- og livssynssamfunn må følge likestillingsloven for å få statlig støtte. Derimot går både SV (direkte) og Ap (indirekte) inn for at kirken også skal vie lesbiske og homofile par. Selv om Senterpartiet i sin tid støttet en ekteskapslov som også omfatter likekjønnede par, er det ingen ting som tyder på at vil pålegge kirken å vie homofile og lesbiske par.

Valgforsker Anders Todal Jensen ved NTNU peker på at selv om konfliktsakene er kjent, er tonen skjerpet etter at Senterpartiet og SV har gått på krigsstien i EØS-saken for å høste av en EU-kritisk opinion.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Jeg tror kanskje de forstår at Ap vil komme til å sette ned foten, men de vil vise all verden hva de mener i saken.

Rødgrønt samarbeid

Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet har i åtte år utgjort den rødgrønne regjeringen.

De ber om fornyet tillit ved høstens valg.

Saker som oljeleting i Nordområdene, forholdet til EØS-avtalen og tilbud om tidlig ultralyd til alle gravide kan splitte de tre regjeringsvennene.

Les også
Dette mener Arbeiderpartiet
Les også
Dette mener Senterpartiet
Les også
Dette mener SV