Riksadvokaten ber politiet prioritere overgrep mot barn

Politiet skal satse hardere på etterforskning av overgrep mot barn, sier Riksadvokaten og gir disse forbrytelsene topprioritet i 2018.

Riksadvokaten bestemmer hvert år hvilke typer forbrytelser som skal ha høyeste prioritet i alle landets politidistrikter. På prioriteringslista for 2018 står blant annet de mest alvorlige volds- og seksuallovbruddene, ikke minst overgrep mot barn, herunder også misbruk og overgrep på nettet.

– Misbruk og overgrep mot barn på nettet er et økende samfunnsproblem. Oppklarte straffesaker indikerer at omfanget av personer som deler overgrepsmateriale er betydelig. Innsatsen for å avdekke og straffeforfølge gjerningsmennene må forsterkes, skriver fungerende riksadvokat Knut Erik Sæther blant annet i prioriteringsskrivet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

 

 

DagensDebatt.no: – Fra flere fagpersoners hold som kjenner detaljene, er også måten saken er blitt håndtert på overfor... Posted byDagen on 19. februar 2018

 

Dommere og journalister

På prioriteringslista står også etterforskning av alvorlig økonomisk kriminalitet, alvorlig internasjonal og organisert kriminalitet, hatkriminalitet og alvorlige trafikklovbrudd.

I tillegg er riksadvokaten opptatt av å straffeforfølge trusler mot dommere og journalister.

– Påtalemyndigheten skal bidra til å bekjempe slik kriminalitet ved å sørge for tilstrekkelig etterforskning og ved å legge ned tilstrekkelig strenge påstander for domstolene. I et demokratisk samfunn er det av grunnleggende betydning å sikre frie og uavhengige domstoler og presse, sier Knut Erik Sæther.

Riksadvokaten understreker også at en målrettet innsats mot arbeidslivskriminalitet er viktig for å hindre undergraving av velferdsstaten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

 

 

OVERGREP MOT BARN: – Det er uholdbart at saker kan ligge over 200 dager uten at man gjør noe med det, sier KrF-leder...Posted byDagen on 19. februar 2018

 

Menneskehandel

Riksadvokaten er også opptatt av menneskehandel og menneskesmugling. Sæther skriver at «flere menneskehandelssaker bør utvilsomt avdekkes» – og «at profittmotivert, organisert menneskesmugling bør vies større oppmerksomhet».

I rundskrivet til politiet og statsadvokatene skriver Riksadvokaten også at det er grunn til å se på straffenivået for menneskesmugling, som han mener synes noe lavt.

– Påtalemyndigheten bør søke å finne en egnet sak for prøving i Høyesterett, heter det blant annet.

Vinningskriminalitet

Vinningskriminalitet er fortsatt den største kategorien av alle lovbrudd. Riksadvokaten understreker at politiet ikke må tape av synet betydningen av at mindre, og tilsynelatende hverdagslige lovbrudd, blir etterforsket og oppklart.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Svake resultater på dette området – som er en type kriminalitet som ofte rammer folk flest – kan over tid svekke befolkningens tillit til politiet og den alminnelige trygghetsfølelsen i samfunnet, heter det i rundskrivet.