Fortvilte foreldre ga råd til justisminister Listhaug

Treåringen kom hjem fra barnehagen med en historie om overgrep. Foreldrene opplevde å ikke bli tatt på alvor lokalt. Men så fikk de møte justisminister Sylvi Listhaug.

Nå er det tre år siden foreldreparet, bosatt i en mindre kommune et sted på Østlandet, varslet politiet om at barnet trolig hadde vært utsatt for seksuelle overgrep i barnehagen.

Foreldrene er sikre på at historien barnet fortalte ikke var noe en treåring ville finne på uten at det hadde skjedd noe. Det ble senere bekreftet i dommeravhør på Barnehuset.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Foreldrene er i dag fortvilte over at det ikke har skjedd noe i etterkant: 

Politiet varslet ikke kommunen eller andre foreldre.

Den aktuelle barnehageansatte ble ikke suspendert under etterforskningen og er fortsatt i jobb. I tillegg har han verv i frivillig arbeid der han har kontakt med barn gjennom idretten.

– Målsettingen er ikke å få noen i fengsel for x antall år, men å få på plass et system som fungerer til vern for barna, påpekte faren i møtet med justisministeren.

Nedslående

Statsråd Sylvi Listhaug (Frp) hadde før møtet lestinnlegget som moren hadde publisert på Dagensdebatt.no. Listhaug ga uttrykk for at det var veldig interessant og nedslående å lese hvordan foreldrene var blitt møtt. Ikke minst var hun opptatt av måten som politiet fulgte opp overgrepsmeldingen på.

– Jeg tenkte det var veldig fint å få snakke med dere om hva dere tenker videre og hva som burde vært gjort annerledes. Vi jobber veldig mye med dette med overgrep mot barn for å se på hvordan vi må gjøre ting på en annen måte.

– Det handler om forebygging, politiets jobb og det hele. For det er så forferdelig det som skjer, sa Sylvi Listhaug, som viste til en stor økning i overgrepssaker de siste to årene.
 

Les morens debattinnlegg her:

 

DagensDebatt.no: – Fra flere fagpersoners hold som kjenner detaljene, er også måten saken er blitt håndtert på overfor...Posted byDagen on 19. februar 2018

Artikkelen fortsetter under annonsen.

 

Enhetlig politi

Justisministeren påpekte at det som er viktig med denne saken, er hvordan man blir møtt hos politiet og hvordan saken blir håndtert videre.

– Noe av det som er bra med politireformen, som skal skape et mer helhetlig politi over hele landet, er at man skal trenes opp til å håndtere slike saker. Vi skal bygge opp fagmiljøer på noen steder som kan håndtere slike saker, men også lære opp de som er ute i førstelinjen til å håndtere dette.

– Det skal sikre at publikum møter et politi som håndterer sakene på en like god måte i distriktene som i Oslo. Jeg håper på at det skal være med på å styrke arbeidet mot overgrep mot barn.

Invitert inn

Sylvi Listhaug sa at det er veldig nyttig å høre på foreldrene og at hun har vært veldig tydelig overfor politimestrene om at overgrep mot barn er et prioritert område.

– Det dere forteller er noe vi vil ta med oss videre inn i arbeidet med å få på plass felles rutiner for hvordan man håndterer slik saker.

– Historien deres egner seg veldig godt for å ta opp i et forum der politiledere samles for å vise hvor viktig det er å ha en felles måte å møte folk på.

– Når man går til politiet med sånne mistanker og såpass sterke indisier, som det høres ut som dere har, må ting skje raskt. I og med at det er flere år siden, så håper jeg at det har skjedd noen siden da. I løpet av de siste to årene har det vært et stort fokus på dette, poengterte statsråden.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nabo-etterforskning?

I sammendraget av sakskomplekset og ileserbrevet tar foreldrene til orde for at det innføres en automatikk for små lokalsamfunn ved at slike saker blir overført til et annet politidistrikt. Det er fordi det nesten er umulig å unngå inhabilitet.

Listhaug repliserte at det absolutt er noe de kan ta med seg i det videre arbeidet med strategiplanen, og at etterforskning av overgrepssaker muligens kan samles på et sted.

– Når det gjelder nettovergrep så sitter det en gjeng i Ålesund som jobber med disse sakene for hele Møre og Romsdal. De vil bruke lokalt politi til å pågripe, mens etterforskningen skjer i mer profesjonelle miljøer som bare jobber med den type saker.

– Vi ser i flere politidistrikter at de organiserer seg slik, opplyste statsråden.

Inn i prosessen

Moren til barnet som fortalte om overgrep, poengterte at de er særlig opptatt av å sette fokus på håndteringen av slike saker i lokalsamfunn, kontra i byer, samt å fokusere på habilitetskrav.

Til det svarte Sylvi Listhaug at departementet jobber videre med den nye strategien. Senere i prosessen kan det komme saker som de ønsker å lufte med foreldreparet og at de vil komme tilbake til dem.

Det var selvsagt begge foreldrene mer enn villige til å være med på.

– Jeg tror det kan være veldig nyttig, repliserte statsråden, og fortsatte:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det viktigste er å prøve å få gjort noe med dagens utfordringer, og da er det viktig å snakke med ulike aktører som vet hvor skoen trykker. Og det er klart at foreldre som har vært oppe i slike situasjoner som dere er veldig viktige.

– I tillegg skal vi snakke med både politijurister og politifolk som arbeider med dette, og skaffe oss et helhetlig bilde av hvordan det føles fra ulike synspunkter. Det er viktig dersom vi skal klare å gjøre noe med dagens lovverk og måten vi jobber på, sa justisministeren.

Hun viste også til at det er flere departementer involvert i strategiprosessen. Det gjelder både Barne- og familiedepartementet, Helsedepartementet og Kunnskapsdepartementet.

Ingen kommentar

Den lokale polititjenestebetjenten som var med i etterforskningen av saken, har ingen kommentar til foreldrenes opplevelse av hvordan de behandlet anmeldelsen.

Eier og styrer i den aktuelle barnehagen ønsker ikke å uttale seg om saken overfor Dagen.

Tok seg tid

Etter møtet med statsråden, som Dagen som eneste avis fikk overvære, sa far at han satte pris på at Listhaug tok seg tid og at hun ga et veldig godt inntrykk.

– Hun hørte faktisk på hva vi hadde å si, kommenterte faren.

Moren la til at hun fikk inntrykk av at statsråden tar slike saker på alvor, at hun opplevde Listhaug som imøtekommende og at hun ønsker å se på hvilke endringer som skal til i forhold til slike saker.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Begge to synes det er svært positivt at Listhaug vil ta dem med videre i strategiprosessen, og de stiller selvsagt gjerne opp.

– På den måten oppleves det som om det kommer noe konstruktivt ut av en ellers smertefull og forferdelig erfaring. Vi vil veldig gjerne være med og bidra til endringer til beste for barn generelt, både i lokalsamfunnene og nasjonalt, uttalte moren.

 

OVERGREP MOT BARN: – Det er uholdbart at saker kan ligge over 200 dager uten at man gjør noe med det, sier KrF-leder...Posted byDagen on 19. februar 2018