Pride splitter KrF

KrFs fylkesledere splittes i spørsmålet om Pride-deltagelse.

7 av 14 fylkesledere Dagen har vært i kontakt med sier at de selv ikke ville deltatt iPride-paraden. 4 av 14 mener at KrF-lederKnut Arild Hareide gjorde feil i å delta. Dagen har kontaktet samtlige 19 fylkesledere (oversikt nederst i saken).

– Som fylkesleder skulle jeg ha vært informert eller spurt på forhånd. Vi visste ikke noe om det, annet enn det som stod i mediene, sier fylkesleder i Østfold, Brynjar Høidebraaten, og legger til:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Paraden er mer enn en sympatiparade eller marsj for homofiles rettigheter. Jeg har ingen problemer med å se at homofile har blitt fryktelig dårlig behandlet også i kristne kretser, og at vi trenger en intern samtale om det, men i denne paraden går det halvnakne mennesker gjennom Oslos gater, og det blir spilt mye på sex, sier fylkeslederen.

LES OGSÅ:Egen fylkesleder: – Tilliten til Hareide er svekket

– Burde tenkt igjennom

Han opplever det som problematisk at KrF-ere skal måtte forsvare også den biten når de skal representere partiet på stevner og arrangementer i sommer:

– Der er det lokale folk som må stå, og når de blir konfrontert så er det noe helt annet enn det Hareide opplever. Det skulle de ha tenkt nøyere igjennom.

Utmeldinger

Høidebraaten trekker også frem de som ikke har verv i partiet:

– Når er grensen nådd for de trofaste KrF-velgerne? Det er en del som melder seg ut, og vi har hatt flere utmeldinger her i Østfold også. Jeg synes det er uklokt av partiledelsen å tøye de grensene. Jeg tror ikke de mange av de som gir støtteerklæringer kommer til å støtte KrF i 2017.

– Opplever du at tilliten til Hareide er svekket blant grasroten til partiet?

– Jeg har en følelse av at tilliten begynner å bli noe mer tynnslitt enn det den har vært og det som burde være nødvendig. Han har bestandig vært en tydelig person og god retorisk, også utenfor våre kretser.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dette mener fylkeslederne:

VEST AGDER: – Ut i fra reaksjoner jeg har fått fra våre medlemmer i Vest-Agder, er de tydelige på at en helst ønsket at han ikke deltok, svarer fylkesleder for KrF i Vest-Agder, Per Sverre Kvinlaug, i en SMS til Dagen.

– All form for diskriminering av homofile tar vi sterk avstand fra, men vår partileder kunne ha gitt uttrykk for sin avsky mot terrorhandlingene på flere andre måter enn å gå i Pride-tog.

AUST-AGDER: Turid Jacobsen, svarer at hun «forstår hans intensjon om hvorfor han gjorde det og hva han stilte solidarisk opp for», men sier at hun selv ville gjort annerledes.

TROMS: Jon Christian Anker, svarer at det var riktig av Hareide å dra på Pride:

– Det er viktig å vise solidaritet etterOrlando-massakren, skriver han til Dagen.

NORDLAND: Per Pedersen svarer at «Hareides bakgrunn var å vise solidaritet og respekt for homofile som medmennesker, og at man ikke løser noen problemer med vold i lys av Orlando-massakren».

– Han har min støtte i denne saken.

AKERSHUS: Ingunn E. Ulfsten sier at hun både respekterer at Knut Arild Hareide deltok i Pride-paraden, og at Marita Moltu valgte å avstå fra Pride-arrangementet i Bergen. For henne ville det ikke være naturlig å delta.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

ROGALAND: Per-Endre Bjørnevik, skriver at det var riktig av Hareide å delta.

– Grunnen er at det er riktig og viktig å vise at KrF er imot diskriminering. I dette tilfellet på bakgrunn av drapene i Orlando.

HEDMARK: Peder Hodøl, støtter også Hareide i saken:

– Menneskeverdet ser ut til å komme under stadig sterkere press fra kretser som ønsker å ekskludere noen, og det er svært viktig å vise solidaritet med alle. Det gjelder også grupperinger en kan være uenig med i enkeltspørsmål.

VESTFOLD: Ole Døvik, mener at saken har vært uheldig for partiet:

– Det er for krevende å skille kamp mot vold, diskriminering og terror i forhold til hva homobevegelsen ønsker og står for, skriver Døvik.

FINMARK: Svein Iversen, skriver at han respekterer Hareides valg og begrunnelse.

SOGN OG FJORDANE: Trude Brosvik, skriver hun er glad for at partilederen stiller opp «med det bakteppet som Orlando-massakren var».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Og med tanke på hatmeldinger som rammer flere i denne gruppen. Menneskeverdet er en viktig KrF-sak.

BUSKERUD: Hege Irene Fossum, mener det var riktig av Hareide å delta ut fra begrunnelsen han gav:

– På denne måten tar han tydelig avstand fra vold og trakassering, skriver hun til Dagen.

OSLO: Ann Kathrine Skjørshammer, sier at hun ikke ønsker å kritisere Hareide for å ha gått i paraden, men at hun selv er usikker på om ville deltatt.

HORDALAND: Pål Kårbø, sa til Dagen at han skulle ønske Hareide droppet Pride-paraden:

– Det er stor frustrasjon i tillitsmannsapparatet. Det er vel så stor utfordring som at en håndfull har meldt seg ut. Knut-Arild kunne bidratt på en annerledes måte.