Bayo Oniwinde på TV Visjon Nor
...
Bayo Oniwinde på i januar 2015. Foto: TV Visjon Norge
– Tragisk og uakseptabel forkynnelse på Visjon Norge
Del
En afrikansk pastor på Visjon Norge lover seerne økonomisk velsignelse og at de ikke skal bli syke hvis de gir penger til TV-kanalen. – Dette må stoppes, mener Anfin Skaaheim.

Forkynnerveteranen som fortsatt er aktiv er blant dem som reagerer kraftig på innslagene. Han har vært generalsekretær både i Normisjon og i Laget og ser flere betenkelige sider ved Visjon Norges forkynnelse.

Flere trofaste Visjon Norge-seere har også reagert på at løfter om helbredelse knyttes til innbetaling av store pengebeløp.

Les Dagen-redaktør Tarjei Giljes kommentar: Visjon Norge-koden

«Spesielle mirakler»

Det er innslag med den nigerianske pastoren Bayo Oniwinde, som kritiseres kraftig etter hans opptreden på Visjon Norge i januar.

I flere sendinger sier han at han vil be for «spesielle mirakler» – men tilbudet er ikke gratis. Han snakker om «Josef-velsignelsen» som ingen seere må gå glipp av i det nye året, og ber dem sende inn et såkalt «såkorn» på 5000 kroner.

– Da skal jeg be for spesielle mirakler, sier han.

Han foreslår alternativt faste månedlige beløp på 2500 kroner.

– Da skal Herren føre velsignelse over deg, forespeiler han.

TV-opptaket fra Visjon Norges sending 15. januar i år lå fritt tilgjengelig på YouTube. Men etter at Dagen omtale denne saken i slutten av januar, ble videoen fjernet fra Visjon Norges youtubekanal.

 

Dette opptaket er fra NRKs reportasje i Dagsrevyen 9. mars, der den nigerianske pastoren Bayo Oniwinde taler om velsignelser og gaver til Visjon Norge :

 

LES OGSÅ: Når visjonene blir for store

Dagen skrev om denne saken allerede 31. januar i år. Mandag 9. mars kom NRK på banen og hadde både reportasje fra TV Visjon Norges lokaler - og pastor Jan Hanvold i studio. Se intervjuet her:

 

– Kjøper ikke mirakler

Oniwinde understreker at man ikke kan kjøpe mirakler eller velsignelse, men sier at ved å gi penger til Visjon Norges arbeid, kan du «koble deg på» Jesu evangelium og hjelpe til med å bringe det kristne budskapet til nasjonene. Gir man til Guds rike, velsigner Gud den som gir.

Til forretningsfolk har Oniwinde et eget budskap «fra Herren». Gaver større enn 5000 kroner skal gi bedriften et overnaturlig økonomisk oppsving.

– Det kommer til å skje et mirakel i din virksomhet, sier predikanten og snakker om å adlyde Den hellige ånd. Noen forretningsfolk bør gi rundt 100.000 kroner, mener han.

Les også: Om å tåle kritikk

Løfte om helse

Men nigerianeren stopper ikke der. Like etterpå sier han at sykdom giveren ellers ville fått, vil bli holdt unna hvis pengegaven sendes inn.

– Den hellige ånd skal røre ved din kropp, og du skal ikke bli syk i år, lover Oniwinde.

Opptakene, som finnes på Visjon Norges nettside og YouTube, er knyttet til kanalens månedlige innsamlingsuke der den økonomiske basisen for driften sikres. Dette er en vanlig innsamlingsmetode i kristne TV-kanaler i Norge som utenlands.

Dagen-kilder sier slike innslag på Visjon Norge ikke er enestående eller nytt, men i tråd med en langvarig praksis.

Tid for mirakler

Torsdag 15. januar er pinsepredikant Oddvar Johansen med i sendingen sammen med Oniwinde.

Johansen snakker på direkten under overskriften «Gud elsker en glad giver» og viser til 2. Korinterbrev som handler om å gi til Guds rikes arbeid. Han forteller om en eldre dame som ga 5000 kroner til et misjonsprosjekt og deretter ble helbredet.

– Herren er vår lege, og når vi gir, vil vi også oppleve velsignelse tilbake, sier han.

– For tilbakeholdne

KRITISK: Anfin Skaaheim, tidligere generalsekretær i Laget og Normisjon, mener pastor Oniwindes forkynnelse er forkastelig. Foto: Stein Gudvangen
– Kan du som mangeårig pinseforkynner og misjonær gå god for Oniwindes forkynnelse?

– For det første mener jeg vi er for tilbakeholdne med budskapet om å så og høste. Jeg har selv talt over Lukas, «Gi, så skal dere få». Derfor har jeg kanskje ikke uttalt meg om dette til nå. Til sammenligning med andre land, burde vi i Norge være mer frimodige med å si at vi høster av det vi sår, sier Johansen og legger til at han ikke har hørt Oniwindes forkynnelse før han får opptakene tilsendt fra Dagen.

Han ville ikke selv ordlagt seg slik Oniwinde gjør.

– Det er veldig imot mine prinsipper å tallfeste gavebeløp. Ser man inn i kamera på en slik måte, blir det litt manipulering av seerne. Det er en måte jeg ikke ville gjort det på, men prinsippet vil jeg gjerne være med på.

– Så det er ikke betenkelig å koble helbredelse og pengegaver?

– Jeg har ikke noe forhold til det. Jeg tror jo generelt at Gud også kan ta seg av helsa vår, og i forbindelse med at vi «sår inn», som de sier på Visjon Norge, tror jeg at Gud også kan ta seg av dette, sier Johansen.

– Du vil ikke kritisere at man kobler helbredelse til en gave til TV-stasjonen?

– Det er klart det er et problem hvis mennesker er alvorlig syke. Hva gjør man ikke i en situasjon med alvorig sykdom? Vi vet jo at folk betaler hva det måtte koste for å få tak i en lege som kan hjelpe dem, så jeg kan vel ikke si at jeg ikke er betenkt. I en slik situasjon blir det jo den sterke som taler til den svake, og den svake er villig til å gi 200 000 kroner fordi man tror at man blir frisk. Dette er det vanskelig å svare på, men jovisst ser jeg betenkeligheter med dette. Og man kan ikke dra fram et fast beløp for å redde en TV-stasjon. Det synes jeg er for galt.

Samtidig sier Johansen:

– Dette er ikke noen anklage mot Visjon Norge generelt. De har kommet seg kolossalt og driver et profesjonelt arbeid.

LES OGSÅ: Visjon Norge knuste de negative spådommene

– Vranglære

Anfin Skaaheim kritiserer sterkt løftene om mirakler.

– Å love velsignelse ut fra hvor mye penger du sender inn, det holder ikke. Etter hvert som han snakket, økte også prisen helt opp til et par hundre tusen, sier Skaaheim og virker bestyrtet.

– Det er ikke dekning i Guds ord for at man kan kjøpe mirakler. Det er Gud som gjør mirakler. Det er ikke noe vi kan bestille. Vi tror i så måte ikke på mirakler, men på ham som kan gjøre mirakler. Det blir alvorlig manipulering når man gir slike løfter. Oniwinde nevner Salme 5, «Herren velsigner den rettferdige og dekker ham til med nåde som skjold». Der står det ikke noe om penger, så skriftbruken er gal. Det blir vranglære, rett og slett, sier Skaaheim og fortsetter:

– At du kan bruke penger som såkorn, vil de fleste gjennomskue, og han er helt på ville veier når det gjelder sykdom, sier Skaaheim som mener forkynnelsen er tragisk og må stoppes.

– Man kan ikke akseptere slikt, sier han og tar opp at Oniwinde «ser» mennesker med ulike plager.

– Er du på en TV-kanal, kan du beskrive en nesten hvilken som helst tilstand og treffe noen. Men du kan ikke si at Herren har bedt deg gå på lufta med dette, sier Skaaheim som selv har vært med i Visjon Norge-sendinger, men på sendeflater Normisjon har der.

– Vi har benytter oss av gratis sendetid der, men står ikke ansvarlig for annet enn det vi selv sender, understreker han.

«Ingen kommentar»

Redaktør og styreleder Jan Hanvold i TV Visjon Norge har avvist å kommentere denne saken.

Les også: Stevneguiden.no: «En nasjonal oppslagstavle for kristen-Norge»

anfin skaaheim,Bayo Oniwinde,laget,oddvar johansen,TV-seere,visjon norge,forkynnelse,gaver,helbredelse,helse,jan hanvold,mirakler,normisjon,penger,velsignelse