SISTE SJANSE: Dødsdommen for blasfemi er opphevet og Asia Bibis sak skal behandles på nytt. Dette er hennes siste sjanse til å bli frifunnet. Bildet viser Asia Bibi da hun signerte en anke i 2010. Til høyre sitter Punjabs guvernør Salman Taseer, som ble drept i 2011 etter at han hadde kritisert blasfemilovgivningen.

Nytt håp for dødsdømte Asia Bibi

Pakistansk høyesterett vedtok i går å behandle appellen til blasfemidømte Asia Bibi. Dette er hennes siste sjanse til å bli frikjent.

Trykk her for å lese oppdaterte nyheter om Asia Bibi

-----

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dette er godt nytt, sier Thea Elisabeth Haavet, informasjonsleder i Stefanusalliansen. Organisasjonen har fulgt saken tett siden småbarnsmoren Asia Bibi ble dømt til døden for påstått blasfemi i november 2010.

Dødsdommen ble fastholdt da saken etter mange utsettelser var oppe for en høyere domstol i oktober i fjor.

I går vedtok Høyesterett å behandle Asia Bibis appell.

– Nå skal saken behandles på nytt. Da er det håp om at hun kan bli frikjent, sier Haavet, basert på informasjon fra samarbeidspartnere i Pakistan.

Ifølge nyhetsbyrået World Watch Monitor kan Bibi ikke bli henrettet før anken er behandlet.

Dato for den nye behandlingen er ennå ikke fastsatt.

LES: Dødelig taushet

Hylles for mot

Asia Bibi måtte vente lenge på høyesterettsbehandlingen av saken. Flere ganger er behandlingen av saken blitt avlyst.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Både dommere og advokater i denne saken er blitt utsatt for massivt press og truet på livet, opplyser Haavet.

Erfaringen viser at det er stor risiko forbundet med å engasjere seg i blasfemisaker i Pakistan.

I 2011 ble guvernøren i Punjab, Salman Taseer, og minoritetsminister Shahbaz Bhatti skutt og drept etter at de hadde uttalt seg til støtte for Asia Bibi og kritisert landets blasfemilovgivning.

World Watch Monitor skriver at pakistansk høyesterett nå blir hyllet for motet dommerne nå viser. Det blir beskrevet som en historisk dag for Pakistan.

LES: Be for Asia Bibi

– Aldri trygg

Asia Bibi, som egentlig heter Aasiya Noreen, ble arrestert i 2009 og var den første kvinnen som ble dømt til døden etter den pakistanske blasfemilovgivningen. Hun ble beskyldt for å ha kommet med nedsettende kommentarer om profeten Muhammed i en krangel med muslimske kvinner som hun arbeidet sammen med. Kvinnene beskyldte henne for å ha gjort drikkevannet urent, fordi hun var kristen.

Selv om Asia Bibi skulle bli frifunnet for blasfemianklagene når saken nå skal behandles på nytt, vil hun aldri kunne føle seg trygg i Pakistan. Ektemannen har uttalt at islamske geistlige har utlovet dusør til de som klarer å drepe henne.

– Det har skjedd tidligere at mennesker som er blitt frikjent for blasfemi, er blitt drept når de kommer ut av fengselet. I 2010 ble to blasfemianklagede brødre skutt og drept utenfor rettslokalet, selv om der var politi til stede, sier Thea Elisabeth Haavet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun tror Asia Bibis vil bli tvunget til å forlate Pakistan hvis hun blir frifunnet.

– Dette virker som det eneste trygge.

Norsk engasjement

Asia Bibis sak har vakt stor internasjonal oppmerksomhet og har vært årsak til kraftig kritikk av Pakistans blasfemilovgivning. I april fikk familien hennes møte pave Frans i Vatikanet og i mars ble hun utnevnt til æresborger av Paris.

Stefanusalliansens informasjonsleder forteller om et stort norsk engasjement for den dødsdømte pakistanske kvinnen.

– I 2011 sendte 6000 nordmenn appellbrev til pakistanske myndigheter på vegne av Asia Bibi. Året etter var flere hundre nordmenn med og sendte oppmuntringskort til Bibi i fengselet.

I samarbeid med lokale og internasjonale samarbeidspartnere har Steafnusalliansen arbeidet for å legge press på myndighetene i saken. De har også bidratt med økonomisk hjelp til mat og medisiner til familien og penger til mat til Asia Bibi i fengselet.

– Man har vært redd for at hun skulle bli forgiftet. Derfor har det vært viktig at hun fikk lage maten sin selv, forteller Haavet.

Farlig misbruk

15 pakistanske kristne risikerer for tiden dødsstraff på grunn av blasfemianklager. En av disse er Sawan Masih fra Lahore som ble dømt for blasfemi etter en samtale med en muslimsk venn i 2013. Denne hendelsen resulterte i plyndring og ødeleggelse av flere hundre hjem i det kristne nabolaget der han bodde.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES: Kristen dømt til døden etter diskusjon

Kritikere av Pakistans blasfemilovgivning hevder at loven ofte blir misbrukt for å undertrykke minoriteter og av folk som er ute etter personlig hevn. Det er svært vanskelig å bli renvasket når man først har fått en blasfemianklage rettet mot seg, og mobben tar ofte loven i egne hender. De fleste som blir rammet av blasfemibeskyldninger er selv muslimer.

Asia Bibi

Hennes fulle navn er Aasiya Noreen

Arrestert i 2009 etter anklager om blasfemi

Dømt til døden i november 2010

Får nå prøvet saken sin på nytt etter at pakistansk høyesterett i går satte til side dødsdommen.

Les også
Be for Aasiya Bibi
Les også
Dødelig taushetBli med i debatten!
Les også
Pakistansk minister vil ha gransking av dødsdom
Les også
Kristen dømt til døden etter diskusjonBlasfemi i Pakistan
Les også
Tor og Loke i Pakistan