Norsk misjon folder hendene for Joshua French

Normisjon-ledelsen starter en bønneaksjon for Joshua French og ber Gud omslutte nordmannen med sin omsorg foran rettssaken i Kongo som starter igjen i dag.

Le­del­sen i or­ga­ni­sa­sjo­nen ber mi­sjons­fol­ket trå til i bønn for den nors­ke fan­gen som er av solid mi­sjo­nærslekt.

- Nå er det tid for å be for Jos­hua French. La ham få opp­le­ve å bli om­slut­tet av Guds om­sorg i en meget kre­ven­de tid, opp­ford­rer le­der­grup­pen ved Nor­mi­sjons ho­ved­kon­tor i Oslopå or­ga­ni­sa­sjo­nens nett­side.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mi­sjo­nærslekt

Det er ingen liten arv Jos­hua Olav Da­ni­el Hodne French bærer. Han er barne­barn av mi­sjo­næ­ren Olav Hodne, en av de vir­ke­lig store et­ter­krigs­pro­fi­le­ne i Den nors­ke San­tal­mi­sjon som i 2001 gikk sam­men med Indre­mi­sjons­sel­ska­pet og Lange­sunds­fjor­dens Indre­mi­sjons­sel­skap og dan­netNor­mi­sjon.

Sam­men med kona Brit var Olav Hodne i tje­nes­te i India fra 1948 og ar­bei­det sær­lig blant flykt­nin­ger og gate­folk i Cal­cut­ta og ledet fra tid­lig på 1970-tal­let flykt­ning­ar­beid også i Bang­la­desh. Han ble kjent for så­kal­te for­taus­sko­ler for slum­barn. Dette ble et be­grep i Cal­cut­ta, og sel­ves­te Moder Tere­sa fore­slo flere gan­ger at Hodne skul­le få No­bels Freds­pris. En lokal stor­avis kalte ham «Fader Tere­sa».

Brit og Olav Hodne viss­te før de døde at barne­bar­net var fengs­let i Kongo. Olav døde i ok­to­ber 2009, Brit i fe­bru­ar i fjor. Nå står dat­te­ren Kari Hilde sam­men med søn­nen som kjem­per sitt livs kamp i ret­ten i Kongo.

Jos­hua har selv for­talt om sin krist­ne bak­grunn og tro og hvor­dan den er blitt ut­dy­pet under feng­sels­opp­hol­det.

Sjel­dent

- Det er vel­dig sjel­den vi går ut fra le­del­sen iNor­mi­sjon og opp­ford­rer til bønn på denne måten, sier presse­kon­taktLeif Gun­nar Vik.

Han sier opp­ford­rin­gen kom­mer på bak­grunn av re­la­sjo­nen Nor­mi­sjon har hatt til Kari Hilde Hodne French og fa­mi­li­en i mange år.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Hun ber nå om for­bønn for søn­nens helse, at han får lege­hjelp og be­hand­ling. Hun øns­ker også at det bes for retts­sa­ken og for jus­tis­mi­nis­te­ren i Kongo, sier Vik.

- Mange ber

- Det er mange nord­menn som er fengs­let uten­lands. Noen vil kan­skje spør­re om dere ikke burde be for alle disse, ikke bare French?

- I den vans­ke­li­ge si­tua­sjo­nen Jos­hua French er i, med an­kla­ge om å ha drept celle­ka­me­ra­ten sin, kla­rer vi ikke å sitte i ro. Det er vel­dig mange i vår or­ga­ni­sa­sjon som ber for fa­mi­li­en, og Jos­hua har vært i våre bøn­ner lenge. Men nå øns­ker vi fra Nor­mi­sjons side å løfte dette opp på or­ga­ni­sa­sjo­nens topplan. Det trengs en bønne­mo­bi­li­se­ring, for det ville være dypt tra­gisk om han skul­le dø i feng­se­let om han er uskyl­dig, sier presse­kon­takt Vik.

- Vi øns­ker å støt­te Jos­hua og moren med en bønne­ak­sjon, sier han sam­ti­dig som han un­der­stre­ker at det ikke er Kari Hilde Hodne French som har bedt om ak­sjo­nen.

- Dette kom i stand på bak­grunn av en opp­ford­ring fra en av våre med­lem­mer, og vi re­spon­der­te po­si­tivt på det, sier Vik og leg­ger til at Jos­hua French er et spe­si­elt til­fel­le.

- Vi har masse er­fa­ring med å takle krise­si­tua­sjo­ner i ut­lan­det, men ingen saker er lik denne, sier han og opp­ford­rer krist­ne til å be for retts­sa­ken i da­ge­ne som kom­mer.

- På tide

Artikkelen fortsetter under annonsen.

På Nor­mi­sjons Face­bo­ok-side får or­ga­ni­sa­sjo­nen til­rop som dette:

- Det var vel på tide denne opp­ford­rin­gen kom. Vi har hus­ket ham lenge, skri­ver Alf Henry Ras­mus­sen, tid­li­ge­re an­satt både i San­tal­mi­sjo­nen og Nor­mi­sjon.

- Vi har bedt for Jos­hua og hans fa­mi­lie flere gan­ger her i sta­ben, så du skal vite at han ikke er glemt hos oss, re­pli­se­res det fra Nor­mi­sjon-le­del­sen.

Snar­lig dom

Etter en drøy ukes hvile er Jos­hua French inn­stilt på å få draps­sa­ken mot seg unna­gjort i Kon­gos mi­li­tær­dom­stol i løpet av de neste da­ge­ne.

Dom i saken kan ven­tes i neste uke. Etter kon­go­le­sis­ke reg­ler må dom­men være klar se­nest én uke etter at retts­sa­ken er fer­dig. Der­som tids­skje­ma­et på tre dager hol­des, må altså dom­men være klar se­nest neste tors­dag.

- Men den kan også komme tid­li­ge­re, sier ad­vo­kat Hans Ma­ri­us Graas­vold.

DAGEN