Fredag var det Landsstyremøte og skoleårsmøte for Gå Ut Senteret.

Gå Ut Senteret flyttes til Trondheim

– Jeg tror og håper at vi nå får en skole som vil vise seg bærekraftig i lang, lang tid, sier styreleder Ole Martin Rudstaden.

Misjonsskolen Gå Ut Senteret flyttes fra Hurdal til Trondheim.

Avgjørelsen ble tatt på et ekstraordinært årsmøte fredag. Der ble det vedtatt at skolen skal søke Utdanningsdirektoratet om å flytte skoletilbudet fra Hurdal til Trondheim.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Med forbehold om godkjenning, vil skolen være flyttet fra og med skoleåret 2015/2016.

Bakgrunnen er at Normisjon som skolens eier mener at det ikke er grunnlag for å drive skolen videre i sin nåværende form, forklarer organisasjonen i en pressemelding fredag kveld.

Få elever

GUS ble nylig godkjent for 72 elever, men har bare 26 dette skoleåret. Resultatmessig har det vært underskudd hvert år de siste ti årene.

Normisjon ligger an til å få et underskudd på rundt 12 millioner i år, og generalsekretær Anne Birgitta Langmoen Kvelland sa i et intervju med Dagen torsdag at den økonomiske situasjonen tvinger dem til å tenke nytt om de arbeider på en rett måte i Norge og i utlandet.

Tormod Kleiven, styreleder i Normisjon, støtter henne i dette.

– Den økonomiske situasjonen utfordrer oss til å tenke nytt om hva det er å være en misjonsorganisasjon i dag, sier han.

Styrelederen er tilfreds med avgjørelsen om å flytte skolen til Trondheim.

– Det gir oss mulighet til videre skoledrift innenfor et konsept vi tror er økonomisk ansvarlig.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vondt og vanskelig

⁃ Har de ansatte fått tilbud om å fortsette i Trondheim?

⁃ Det vil være en del av drøftingene videre. De representerer en viktig kompetanse. Vi hadde et møte med de ansatte i går, etter at vedtaket ble gjort.

⁃ Hva var reaksjonene fra de ansatte på avgjørelsen om å flytte skolen?

⁃ Jeg vil ikke si så mye mer enn at det er en krevende beskjed å få. De har et sterkt forhold til arbeidsplassen, og da er det naturlig at det er vondt og vanskelig å ta imot.

Skolen videreføres

Kleiven opplyser at de har gjort en del grunnlagsarbeid for å se på muligheten for skoledrift andre steder. På spørsmålet om de har regnet ut hvor mye de vil spare på å flytte skolen, understreker han at det ikke er snakk om å spare penger, men om å få en skoledrift som kan gå i økonomisk balanse.

Og da handler det først og fremst om forholdet mellom elevtallet og de rammebetingelsene som ligger til grunn for skoledriften.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

⁃ Foreligger det konkrete planer for hva dere kommer til å gjøre med Gå Ut Senteret?

⁃ Landsstyret har bedt generalsekretæren om å utarbeide ulike løsningsforslag for den videre forvaltning av Normisjons bygninger i Hurdal.

⁃ Er du tilfreds med vedtaket?

⁃ Jeg er glad for at vi har gjort et vedtak som gjør at skolen kan videreføres, men det er jo samtidig vemodig og vondt å legge ned skoledriften på det som har vært Misjonsskolen GUS siden det startet opp. Ikke først og fremst på grunn av stedet, men på grunn av ansatte som har vært der over mange år, og som har gjort en svært god innsats for å gi et godt skoletilbud.

Omfattende utredning

Siden juni har det vært gjennomført en omfattende utredning for å kartlegge skolens alternativer og muligheter for videre drift. Alternativet som skolens årsmøte og Normisjons landsstyre har bestemt seg for, innebærer en flytting til Trondheim og en etablering av skolen der, i samarbeid med Salem Menighet Normisjon Trondheim. Der vil skolen kunne ha en enklere driftsløsning.

⁃ Er Salem menighet i Trondheim klar til å gå i gang med en misjonsskole allerede fra høsten?

⁃ De har presentert noe som viser at de er klare til å få til det som et prosjekt, ja. Og de har fått ja fra forsamlingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

⁃ Kan du utdype det?

⁃ I pressemeldingen som er sendt ut vises det til en pressekonferanse i Trondheim førstkommende onsdag. Der vil Misjonsskolen knyttet til Salem i Trondheim bli presentert nærmere.

En stolt historie

Rudstaden sier i pressemeldingen at Normisjon, slik han ser det, er helt avhengig av å ha en skole som har sitt utgangspunkt i internasjonal misjon og som skaper begeistring, utfordrer og utruster til misjon.

Generalsekretær Anne Birgitta Langmoen Kvelland sier i samme pressemelding at Gå Ut Senteret i Hurdal har betydd utrolig mye for Santalmisjonen, og senere for Normisjo i 30 år.

– Skolen har en stolt historie og har spilt en sentral rolle i arbeidet med å oppfylle disse to organisasjonenes visjoner. Nå må vi imidlertid se framover og sørge for at Misjonsskolen Gå Ut Senteret i Trondheim viderefører dette arbeidet. Å knytte skolen opp mot et levende og pulserende menighetsmiljø tror vi vil være en styrke både for skolen og menigheten», sier hun.

Hun omtaler vedtaket som gledelig og vemodig. Gledelig fordi de ser muligheter for et bærekraftig GUS i Trondheim, og vemodig med tanke på konsekvensene det får for de ansatte.

Muligheter

De som allerede har søkt studentplass for skoleåret 2015/2016, vil få informasjon om flyttingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Normisjon håper mange vil bli med til Trondheim. Fremover vil det bli utredet hvilke muligheter som finnes for eiendommen i Hurdal, etter at driften av GUS er flyttet sommeren 2015.

Førstkommende onsdag blir det pressekonferanse med organisasjonens ledelsen i Normisjon og ved GUS. Der vil styreleder Rudstaden presentere skolens fremtidsplaner. Normisjons ledelse vilvære representert ved generalsekretær Anne Birgitta Langmoen Kvelland.

Gå Ut Senteret

Gå Ut Senteret ble etablert i 1984 av det som den gang het Santalmisjonen, og er et tverrkulturelt studiesenter med fokus på internasjonalt arbeid og misjon.

Skolen har slitt med økonomisk underskudd og lave studenttall de siste årene.

Fredag blir det avgjort om skolen fortsetter i Hurdal, om den flyttes eller leges ned.

Les også
Skjebnedag for Gå Ut SenteretGå Ut Senteret
Les også
Uviss fremtid for Gå Ut Senteret
Les også
«Jeg er kristen, og jeg elsker muslimer»
Les også
Gå Ut Senteret trues nok en gang av nedleggelseGå Ut Senteret