STRENG: Et stort flertall av norges befolkning ønsker en alkoholpolitikk som er like streng eller strengere enn dagens viser en undersøkelse Blå Kors har gjennomført.

Nordmenn ønsker streng alkoholpolitikk

84 prosent av det norske folk ønsker en alkoholpolitikk som er like streng som i dag eller strengere. Blant FrP- og Høyrevelgere er tallene henholdsvis 67 og 74 prosent.

Dette viser en landsomfattende undersøkelse som Norstat har gjort for Blå Kors blant 4.000 nordmenn over 18 år.

I går hadde generalsekretær Geir Gundersen et møte med Helse- og omsorgsdepartementet der han overrakte en rapport fra Blå Kors om norsk ruspolitikk. Den rommer en oversikt over alkoholkonsum, skjenkepolitikk og prisutvikling på alkohol i Norge, foruten rundspørringen blant et landsrepresentativt utvalg.

- Vi hadde et veldig positivt dialogmøte, og Blå Kors understreket at det er behov for en ny offentlig ruspolitikk i Norge, uttaler Gundersen i en kommentar til DagenMagazinet etter møtet.

Han viser til at i undersøkelsen var det 21 prosent av befolkningen som ønsker en strengere alkoholpolitkk, 63 prosent vil ha den som i dag, og bare 16 prosent ønsker en mer liberal alkoholpolitikk.



Rekordnivå

- Vår rapport forteller om en enorm vekst i rusmiddelproblemer. Vi er på topp når det gjelder forbruk, og det er drastisk økning i tilgjengelighet, sier Geir Gundersen, og legger til at norsk alkoholkonsum er på et rekordnivå. De viktigste indikatorene viser en utvikling der rusmisbruk i økende grad vil ramme norske barn, ungdom og familier. Det norske folk opplever sviktende rusomsorg, økende skadevirkninger av rusmisbruk og gir tverrpolitisk støtte til skjerpet eller videreført restriktiv ruspolitikk.

- Det er en økende ubalanse mellom utglidningen på rusfeltet, og den politikken som skal beskytte befolkningen mot skadevirkningene av en slik utvikling, sier Geir Gundersen.

Dette var også noe av hans budskap i gårsdagens møte med statssekretær Kari Henriksen i Helse- og omsorgsdepartementet.



Lite diskusjon

Undersøkelsen forteller også at 62 prosent av befolkningen opplever at skadevirkningene av alkoholmisbruk har økt de siste ti årene, og 64 prosent opplever at skadevirkningene av annet rusmusbruk har økt. I tillegg er det 75 prosent av befolkningen som opplever i liten grad at mennesker med rusproblemer i Norge får den hjelpen de trenger.

- Sett i lys av dette, er det påfallende lite diskusjon i offentligheten om den retning ruspolitikken har, og politikere flest er urovekkende lavmælte om hva som gjøres for å redusere skadeomfanget av rusmisbruk i Norge. Rusfeltet og forhold som beskytter barn og unges oppvekstvilkår engasjerer folk, og det er tverrpolitisk aksept for å føre restriktiv politikk på området. Nå kan ikke lenger det norske samfunn akseptere den tragiske utviklingen i ruspolitikken, understreker Geir Gundersen.



Fokus på barn og unge

Generalsekretæren i Blå Kors oppfordret i går regjeringen om å sikre at man i praksis gjennomfører den nødvendige politikk for å beskytte barn og unge mot skadevirkningene av andres rusmisbruk. Dette forutsetter en konkret og intensivert handling på tre punkter: Finne barn og unge som er rammet, og å hjelpe dem. Forebygge at nye barn og unge blir rammet.


DM