Denis Mukwege. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Mukwege dedikerer fredsprisen til kvinnelige krigsofre

Fredsprisen gir håp til kvinner som er voldtatt i krig, sier Denis Mukwege, som sammen med irakiske Nadia Murad er belønnet med Nobels fredspris.

– Jeg er beæret over denne prisen, jeg trodde ikke at min kamp ville bli belønnet på en slik måte, sier den 63 år gamle kongolesiske gynekologen.

– Denne prisen gir voldtatte kvinner et håp om at de ikke er glemt og at verden vet hva de gjennomgår, sier Mukwege, som fredag ble hyllet av hundrevis av kvinner utenfor Panzi-sykehuset i Bukavu, øst i Kongo.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Seksuell vold

Den kongolesiske legen har brukt store deler av livet på å hjelpe ofre for seksuell vold, begått av de mange krigførende gruppene i Kongo.

Foruten å hjelpe de ødelagte kvinnene på operasjonsbordet, har han også drevet en utrettelig kamp for å rette søkelyset mot bruken av seksuell vold som våpen i krig.

Til ofrene

Fredsprisen dedikerer han til ofrene, til kvinner verden over som såres i krig, og til dem som hver eneste dag står opp mot volden.

- Denne nobelprisen er en anerkjennelse av lidelsene og av at man har sviktet når det gjelder å kompensere kvinner som er ofre for voldtekt og seksuell vold verden over, sier han.

Les også
Fredsprisen til Denis Mukwege og Nadia Murad
Les også
Mukwege-nevø Bakenga: – Utrolig stor dag for familien
Les også
– Denis Mukwege har vært i stuen min på bønnemøte
Les også
Se direkte: Dagen-redaktør Kari Fure om fredsprisvinnerne
Les også
– Jeg er kjempeglad og stolt. Virkelig.