SOV UTE: Prester og lekfolk overnattet i Sofienbergparken i Oslo natt til tirsdag, i protest mot overnattingsforbudet i byens parker og grøntarealer. (Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix)

Nattlig presteprotest uinteressant for politiet

I dag skal pres­te­ne og rom­folk møte Oslo-po­li­ti­ker­ne for å fortelle hva de mener.

Si din me­ning i kom­men­tar­fel­tet ne­derst på siden.

For å solidarisere seg med vanskeligstilte brøt rundt 270 prester og andre engasjerte natt til tirsdag loven og sov i Sofienbergparken i Oslo. Politiet ønsket ikke å gi prestene oppmerksomhet, og lot dem sove i fred.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tirsdag skal prestene og romfolk møte Oslo-politikerne for å si hva de mener om at Oslos politikere har vedtatt at det ikke lenger er lov å sove ute i byen.

- Vi sov ute fordi vi mener det er viktig å sette søkelys på denne og lignende saker, sier pressekontakt og prest i Den norske kirke, Birte Sandum, til NTB.

Ifølge Sandum forløp soveaksjonen svært rolig. Aksjonen startet klokken 22 mandag, men før det hadde flere begynt å sette opp telt i Sofienbergparken som er en Oslos største og mest brukte parker.

På det meste var det rundt 270 mennesker som sov i parken - prester, diakoner, proster og engasjerte borgere.

- Det hele var svært fredfullt. Det var helt uproblematisk, sier Sandum.

Se flere bilder fra markeringen i bildeserien på toppen av siden.

- Prioriterer ikke

Politiet grep ikke inn mot prestene, til tross for at Oslo bystyre i forrige uke vedtok en presisering i politivedtektene om at det ikke lenger er tillatt å overnatte i parker uten særskilt tillatelse fra kommunen.

Det har vært forbudt å overnatte i parker i Oslo i mange år, men det nye er at det presiseres at det heller ikke er lov å sove på veier eller plasser i tettbygde strøk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Vi prioriterer ikke dette, konstaterte operasjonsleder Ola Krokan i Oslo politidistrikt overfor NTB natt til tirsdag.

Så lenge politiet ikke fikk klager fra naboer, ville de ikke gripe inn, var hans svar. Politiet hadde heller ikke kommet til å gripe inn dersom det var romfolk som la seg til å sove i parken.

- Det er andre oppdrag som kommer først på listen vår, sier Krokan.

Heller ikke byens ordfører Fabian Stang (H) mener aksjonen hadde noe for seg.

- Den er tøvete, sa han til NRK søndag kveld.

- Viktig

Prest Sandum som representerer prestene, mener imidlertid aksjonen er viktig.

- Vi ønsker å sette søkelys på tendenser som vi synes er skumle, sier Sandum som mener at politikerne i debatten om tigging og romfolk har åpnet for nye og skremmende virkemidler som legitimerer kriminalisering av fattigdom.

- De vanskeligstilte får det enda vanskeligere. De sårbare blir enda mer sårbare. De fattige blir enda mer fattige, sier Sandum.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Aksjonen i Sofienbergparken forløp uten program, det var også hensikten, ifølge arrangørene som kalte den en soveaksjon. I løpet av natten fikk imidlertid prestene et uventet besøk av en gruppe av romfolk.

- De kom for å takke, de som kom sa de opplevde det som en viktig sak, sier Sandum.

Møte i Oslo

Tirsdag ettermiddag drar flere av prestene og diakonene sammen med romfolk og andre vanskeligstilte til Oslo rådhus. Der skal de delta i et møte hos byrådsavdelingen for miljø og samferdsel.

Byråd Ola Elvestuen (V) har invitert Oslo bispedømme, Kirkens Bymisjon, Frelsesarmeen og Caritas for å diskutere kommunens og politiets håndheving av soveforbudet.

- Hvis politiet skal håndheve reglene de har ønsket seg og nå har fått, vil det bety økonomisk ruin for hundrevis av familier som i utgangspunktet er blant de fattigste og mest diskriminerte i Europa, sier Bjønnulv Evenrud i Folk er Folk.

Det var bymisjonsprest i Bergen, Kari Veiteberg, som tok initiativ til aksjonen via Facebook. Aksjonen har spredd seg først og fremst via sosiale medier.

Les også
Forbud mot å overnatte under Oslos bruer