DESPERAT SITUASJON: 14 år gaml
...
DESPERAT SITUASJON: 14 år gamle Nam Wan arbeider som prostituert for å forsørge foreldrene, som ble fratatt eiendommen sin og står igjen uten inntekter. Foto: Partners
Nam Wan (14) må selge sex for å forsørge foreldrene
Del
Etter at utenlandske bedrifter tok over gården til foreldrene, må myanmarske Nam Wan (14) jobbe som prostituert.

I en fersk rapport fra den kristne hjelpeorganisasjonen Partners kan vi lese den hjerteskjærende fortellingen om 14 år gamle Nam Wan, som forsørger foreldrene sine gjennom å arbeide som prostituert.Den åtte og et halvt dekar store gården deres nord i Myanmar ble konfiskert av myndighetene og gitt bort til to kinesiske gruveselskaper. Mens familien tidligere klarte å forsørge seg selv, har de nå ingen inntekter - bortsett fra det som datteren klarer å tjene gjennom å selge kroppen sin.- Våre medarbeidere foreslo at vi kunne hjelpe dem, sånn at jenta kunne begynne på skolen igjen og komme seg ut av den forferdelige situasjonen hun er i. Da sa foreldrene at de gjerne ville ha hjelp til å starte opp griseavl, men de var likevel ikke sikre på om de ville ta imot tilbudet - siden dattera var en såpass god inntektskilde for dem, forteller Oddny Gumaer i Partners.- De ser ikke hvor nedverdigende og farlig dette er for en jente på hennes alder. Når foreldrene selv sier at hun tjener så bra at de ikke vil at hun skal slutte, er det kjempetragisk.

FAKTA OM Myanmar:

  • Tidligere kjent som Burma.
  • Republikk i Sørøst-Asia med 47 millioner innbyggere.
  • Uavhengig fra britisk styre i 1948.
  • Ble styrt av en militærjunta fra 1962 til 2011.
  • Landets parlament og regjering er dominert av representanter med bakgrunn fra militærjuntaen, men har de siste årene gjennomført en rekke reformer som har ledet landet i en mer demokratisk retning.

Mangler lovverkGumaer er bekymret over utviklingen i Myanmar, hvor myndighetene i stadig større grad benytter seg av ekspropriering for å gi plass til utenlandske bedrifter.- I Myanmar har de fortsatt ikke noen eiendomslover. Selv om fattige bønder har eid eiendommen sin og har en åker eller gård som har tilhørt familien i generasjoner, klarer de ikke å dokumentere at de faktisk eier det. De har ikke noen lovlige papir på eiendommen, selv om de har betalt for den. Så har de heller ikke ressurser til å få en advokat som kan hjelpe dem å bevise hva de eier, forklarer hun.- Store bedrifter går inn i landet og ser at her er det en stor skattekiste med naturressurser. Så tar de bare over eiendommene til folk.

Samfunnsansvar
Norsk næringsliv har vist stadig økende interesse for markedet i Myanmar, etter at landets regjering satte i gang en omfattende reformprosess i fjor. Det asiatiske landet er blant annet rikt på naturressurser og har god tilgang til ung arbeidskraft. Etter at Norge i april suspenderte de økonomiske sanksjonene mot landet, står næringslivet langt på vei fritt til å inngå handelssamarbeid med myanmarske selskap.Ifølge daglig leder Inger Lise Husøy i Den norske Burmakomité er det greit å etablere seg i landet - men ikke helt ennå.- Vi syns det er litt for tidlig fordi rammeverket og infrastrukturen i landet ikke er på plass. Det vil være ganske krevende å ivareta næringslivets samfunnsansvar. Landkonfiskering er et omfattende problem. Det har pågått hele perioden under juntastyret, og det pågår fortsatt. Norsk næringsliv må erkjenne hvilket land de er på vei inn i, påpeker Husøy.
- Man bør utvise forsiktighet og undersøke de lokale forholdene på forhånd.

Jens til MyanmarKommende helg reiser statsminister Jens Stoltenberg til Myanmar, hvor han blant annet skal åpne Norges nye ambassadekontor i landet. Inger Lise Husøy håper Stoltenberg benytter anledningen til å ta opp relevante problemstillinger med myanmarske myndigheter.- Norge har vært i front for å ha kontakt med regimet. Da må den dialogen være kritisk og det må stilles krav, oppfordrer hun.

Må opplyse
Når det gjelder Nam Wans skjebne, er den dessverre ikke unik. Stadig flere unge jenter i Myanmar slutter på skolen for å bli prostituerte, og dette skjer spesielt i små byer som opplever tilstrømming av utenlandske investorer.- De har ingen infrastruktur eller mange arbeidsplasser. Det er lettjente penger å sende ungene sine ut i prostitusjon, sier Oddny Gumaer.
- Det er en tragedie at foreldre velger å ta jentene sine ut av skolen og si at det kanskje er best at de blir prostituert. Man kan ikke bare skylde på de utenlandske investorene, dette er også foreldrenes ansvar, understreker hun.- De forstår ikke helt, derfor tror jeg det er så viktig at vi må ha opplysning rundt det. Og det handler ikke bare om å få jentene ut av prostitusjon, det må være mer grunnleggende opplysning om farene ved prostitusjon og opplæring i hvordan familiene bør fungere. Det må finnes andre alternativ enn at 14-åringen din blir prostituert.(Dagen)