STERKE BILDER: Michelangelos berømte freske «Dommedag» og Dantes «En gudommelig komedie» har preget måten kristne ser på helvete. Foto: Wikimedia

NRK-utsagn om helvete opprører

Tidligere pinsepastor Karl-Axel Mentzoni er opprørt over hvordan Filadelfia-pastor Andreas Hegertun uttaler seg om helvete til NRK.

«Jeg tror at Gud har åpenbart, og åpenbarer seg, i alle tider, til alle slags mennesker, i alle slags religioner, men aller tydeligst gjennom Jesus Kristus», sier Andreas Hegertun, pastor i Filadelfia til NRK på spørsmålet om hvem som kommer til helvete. Han tilføyer: «Men vi vet ikke, og skal ikke vite, og skal ikke dømme om hvem som kommer hvor.»

Uakseptabel teologi

Det noe uklare svaret om livets to utganger overrasker den eldre pinsepastoren Karl-Axel Mentzoni. Nå har han forfattet et åpent brev til Pinsebevegelsens Lederråd for å få en avklaring på bevegelsens syn på helvete. Brevet står på trykk i dagens avis.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Han (Andreas Hegertun, red. anm.) sier at Jesus ikke er den eneste veien til frelse. Og på spørsmålet om hvem som kommer til helvete, så sier han at vi ikke skal dømme noen. Dette blir veldig uklart. Det er helt uakseptabelt etter min mening, sier Mentzoni til Dagen.

Det som gjør saken enda verre, ifølge Mentzoni, er at Filadelfia-pastoren sitter i Lederrådet med blant annet oppgaven å være pressetalsmann for Pinsebevegelsen.

Nå er Mentzoni bekymret for om Hegertun har endret syn, og ikke lenger står på en klassisk forståelse av himmel og helvete.

Ulike generasjoner

Andreas Hegertun synes ikke Mentzoni eller noen andre bør bekymre seg. Den unge pastoren bekrefter at han fortsatt står i det klassiske synet på himmel og helvete.

- Jeg tror ikke på frelse i noe annet navn enn Jesus, sier han.

Oslo-pastoren erkjenner at han kunne uttalt seg mer presist til NRK.

- Jeg tar til etterretning at jeg nok ikke har formulert meg så klart og godt som jeg burde ha gjort, sier Hegertun.

Samtidig tror han at det råder ulike kulturer mellom generasjonene. Og at man betoner forkynnelsen om livets to utganger forskjellig.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Min generasjon har opplevd at den maleriske forkynnelse av helvete ikke har hjulpet mennesker til et fortrolig forhold til Gud. Det er kjærligheten som driver til omvendelse og for mye frykt er ikke til hjelp, sier Hegertun.

Han vil heller anbefale å snakke mye om Guds kjærlighet og være varsomme med å felle dommer. Når alt kommet til alt tror han saken egentlig handler om pedagogikk.

- Denne saken handler om ulike kommunikasjonstradisjoner, mer enn ulik teologi.

Nei til helvetesdebatt

Lederen for Lederrådet har mottatt brevet fra Mentzoni og lover å ta saken opp i Pinsebevegelsens teologiske refleksjonsgruppe. Gruppen består av forkynnere og ledere i bevegelsen hvor teologiske og etiske problemstillinger blir tatt opp. Men det blir ikke noe Helvetesdebatt under den årlige pinsekonferansen LED.

- Nei, LED er er inspirasjonskonferanse. Her skal vi ikke diskutere teologi, men motivere hverandre og sette en kurs for bevegelsen, sier Sigmund Kristoffersen.

Les også
Åpent spørsmål til Pinsebevegelsens lederråd vedrørende bevegelsens syn på helvete