Nordmenn blar opp for nordkoreanske flyktninger

Støtter kampanje for å redde 15 forfulgte nordkoreanske flyktninger fra å bli sendt til tortur og død i hjemlandet.

– Vi tror dette treffer en nerve, sier Silje Helene Kristin Jøssang i Stefanusalliansen.

Organisasjonen opplever en kraftig og umiddelbar respons på sin kampanje for å redde 15 forfulgte nordkoreanske flyktninger fra å bli sendt til tortur og død i hjemlandet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

En ny rapport fra International Bar Association avdekker grusomheter i Nord-Koreas politiske fengsler.

Dommeren Thomas Buergenthal, som selv var fange i Auschwitz og Sachsenhausen som barn, sier ifølge Washington Post at fengslene kan sammenlignes med - og kanskje til og med er verre enn - nazistenes fangeleirer.

Nå kjemper Stefanusalliansen og deres lokale partner Helping Hands Korea (HHK) for å redde nordkoreanske flyktninger i Kina fra å bli sendt tilbake til nettopp slike fengsler. Kinas politikk er å returnere nordkoreanske flyktninger til regimet der de i verste fall blir møtt med dødsstraff og tortur.

– Vi opplever at situasjonen for det nordkoreanske folket og spesielt flyktningene er underkommunisert i offentligheten. Når myndigheter ikke setter fokus på dette er det viktig at vi som sivilsamfunn prøver å hjelpe, sier Silje Helene Kristin Jøssang som er konsulent i Stefanusalliansen.

Hun tror Kinas sterke posisjon i internasjonal handel kan gjøre at mange statsledere ikke utfordrer landets behandling av nord-koreanske flyktninger. 

En tredel på to dager

På kun to dager har Stefanus-aksjonen «Redd nordkoreanske flyktninger fra dødsfengsel» samlet inn over 41.000 kroner fra rundt 100 norske bidragsytere. Det er nesten en tredjedel av målet på 126.000 kroner som kan hjelpe 15 flyktninger ut av Kina langs det som kalles «Asia Underground Railroad».

– Vi tror dette treffer en nerve og er superfornøyd med responsen på kampanjen så langt. Folk skjønner hvor forferdelig situasjonen er og det treffer folks rettferdighetssans og empati, sier Jøssang.

Av sikkerhetsmessige grunner kan ikke Stefanusalliansen fortelle mange detaljer om de 15 flyktningene de prøver å hjelpe.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi vet at dette er svært sårbare personer som er spesielt utsatt for menneskehandel så lenge de oppholder seg i Kina der de er fullstendig rettsløse, forteller Jøssang.

Døde i fengsel

En av dem HHK har hjulpet tidligere er flyktningen Min-jeong. Hun forteller at hun flyktet fra regimet i 2009 sammen med sin bror, hans kone og deres datter Soo-yeon på seks år.

– Allerede samme år ble moren til Soo-yeon tatt av kinesiske myndigheter og tvangssendt tilbake til Nord-Korea. Hun ble dømt til tre års fengsel i det beryktede Chonko-ri-fengselet, forteller Min-jeong i en rapport Stefanusalliansen har fått tilgang til.

– Da tre år var gått, hadde vi fortsatt ikke hørt noe fra henne. Til slutt fikk vi vite at hun hadde dødd i fengselet.

I 2014 døde også broren hennes i en trafikkulykke i Harbin i Kina. Min-jeong satt nå med foreldreansvaret for niesen sin. De to levde i skjul for kinesiske myndigheter i en kirke i Kina før de fikk hjelp av HHK til å komme seg til Sør-Korea.

Selges til menn

Grunnleggeren av HHK er den kristne Nord-Korea-aktivisten Tim A. Peters. KPK møtte ham da han var i Norge i november i år i forbindelse med Stefanusalliansens 50-årsjubileum. Peters fortalte om umenneskelige forhold i Nord-Korea og om hvor vanskelig flyktninger har det i Kina.

– 70 prosent av nordkoreanske flyktninger er kvinner og de er svært utsatt for menneskehandel og utnyttelse i Kina.

Han forteller at mange opplever å bli solgt til kinesiske menn.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– På grunn av ettbarnspolitikken til Kina er det stor mangel på kvinner i landet. Rundt 80 prosent av de kvinnelige flyktningene blir kjøpt av kinesiske menn og tvunget inn i illegale ekteskap, forteller Peters.

Etter å ha produsert en arving risikerer kvinnene ofte å bli fraskilt fra barnet gjennom å bli angitt til myndighetene eller solgt videre til en annen mann.