Yoshinori Ohsumi, professor ved det teknologiske instituttet i Tokyo, har mottatt nobelprisen innen medisin eller fysiologi 2016. Foto: Tokyos teknologiske institutt / Reuters / NTB scanpix.

Nobelprisen i medisin til japansk cellebiolog

Japanske Yoshinori Ohsumi får årets nobelpris i medisin for sin forskning på autofagi, en prosess der celler bryter ned seg selv.

Det ble kunngjort i Stockholm mandag. Den 71-årige japanske forskeren ble født i Fukuoka, og fikk sin doktorgrad ved universitetet i Tokyo i 1974. Siden 2009 har han arbeidet ved Tokyos teknologiske institutt.

Den 107. vinneren av nobelprisen innen medisin eller fysiologi ble hedret grunnet sine «fantastiske eksperimenter» innen autofagi, maskineriet som driver resirkuleringen av cellekomponenter, på 90-tallet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Japaneren gjennomførte eksperimenter på gjær for å identifisere genene som styrer cellenedbryting- og gjenoppbygging. Senere påviste han lignende mekanismer i menneskekroppens celler.

– Åpner døren

Autofagi, eller «selvspising», har vært et kjent konsept innen medisinsk forskning i mer enn 50 år, men viktigheten av mekanismen har ikke vært kjent før Ohsumis gjennombrudd, ifølge nobelkomiteen.

– Hans oppdagelser åpnet døren for forståelsen av den fundamentale rollen til autofagi i flere fysiologiske prosesser, heter det i nobelkomiteens uttalelse.

Særlig Ohsumis arbeid med å åpne dørene for viktig forskning som pågår i dag ble vektlagt.

– Forskning med mål om å lage medisiner som kan styre autofagiens rolle i ulike sykdommer har eksplodert den siste tiden, uttaler komiteen videre.

Forstyrrelser i autofagien kan blant annet føre til Parkinsons sykdom og diabetes, og mekanismen er også knyttet til alderdom og cellemutasjon som kan føre til kreft.

Overrasket

Ohsumi var ikke til stede under offentliggjøringen, men hadde ifølge komiteen ikke forestilt seg at han skulle få utmerkelsen.

– Hans første reaksjon da vi ringte ham var «Aaah..». Han virket overrasket, og så ikke ut til å forvente dette, men virket veldig glad for å ha fått prisen. Det var en hyggelig samtale, sier Thomas Perlmann i nobelkomiteen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I tillegg til prisen mottar Ohsumi 8 millioner svenske kroner. Prisen deles imidlertid ikke ut før i desember.

Første i rekken

I løpet av de neste 11 dagene offentliggjøres også prismottakerne innen fysikk, kjemi, litteratur, fred og økonomi.

Tirsdag og onsdag blir mottakerne innen henholdsvis fysikk og kjemi offentliggjort, mens litteraturprisen egentlig skulle blitt offentliggjort torsdag. Av praktiske grunner er den imidlertid utsatt til torsdag 13. oktober. Fredsprisen offentliggjøres fredag, mens økonomiprisen ikke blir offentliggjort før mandag.

Hver pris består i tillegg til pengene av en medalje, et personlig diplom og et tilbud om svensk statsborgerskap. (©NTB)