Nå kan du kjøpe gentest på apoteket

Gentester selges over disk for første gang i Norge.

Fire for­skjel­li­ge gen­tes­ter sel­ges nå over dis­ken på Boots apo­tek. Dette er førs­te gang, ifølge Bioteknologirådets tids­skrif­tetGENi­alt. Gen­tes­te­ne er ano­ny­me, og du kan sende inn og hente ut re­sul­ta­tet uten å oppgi navn.

Prø­ven be­står en­kelt av en vatt­pin­ne som stry­kes på inn­si­den av kin­net, som man sen­der inn til et la­bo­ra­to­ri­um i Sve­ri­ge. Etter noen uker får du svar på ditt gen­etis­ke ann­legg for bla annet fedme, lakto­se­in­to­le­ran­se.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Al­vor­li­ge helse­pro­ble­mer

En tred­je test er ret­tet mot kvin­ner som kan sjek­ke om de har til­løp for å bli ram­met av blod­propp i ve­ne­ne. Gen­tes­te­ne kan til­syne­la­ten­de gi svar på om helse­pro­ble­mer av en viss sig­ni­fi­kans lig­ger i din frem­tid.

Sva­re­ne på tes­ten vil også gi råd om hvor­dan man kan mot­vir­ke eller unngå helse­pro­ble­me­ne du har vun­net i det gen­etis­ke lot­te­ri­et.

Ikke for sik­kert 

- Selv om du har kjen­te gen­va­ri­an­ter som for­bin­des med ri­si­ko, kan du godt ha andre, fore­lø­pig ukjen­te gen­va­ri­an­ter som be­skyt­ter mot syk­dom. Der­med kan tes­te­ne gi et skjevt bilde, sier over­lege Be­ne­dic­te Paus ved Av­de­ling for medi­sinsk gen­etikk på Oslo uni­ver­si­tets­syke­hus. Paus er også med­lem av Bio­tek­no­logi­nemn­da.

Må være god­kjent

- Helse­di­rek­to­ra­tet har ikke mot­tatt noen søk­nad om god­kjen­ning etter bio­tek­no­logilo­ven og har der­for ikke vur­dert om tes­te­ne dere viser til er om­fat­tet av kra­ve­ne i loven, sier fun­ge­ren­de av­de­lings­di­rek­tør i Bio­tek­no­logi­nem­da Anne Forus til GENi­alt.

Reg­le­ne for gen­tes­ter er et av te­ma­ene som vil komme opp til ny vur­de­ring når bio­tek­no­logilo­ven skal eva­lu­eres.

Har du det som trengs?

Har du tatt deg selv i å lure på om du skal satse på en idretts­kar­rie­re? Sva­ret du søker er rett rundt hjør­net. Den siste tes­ten gjel­der nem­lig an­legg for idretts­pre­sta­sjo­ner. Den viser hvil­ken va­ri­ant du har av genet ACTN3. Hva slags type gen du har vil ha noe å si for om du har an­legg for styr­ke eller ut­hol­den­het i tre­ning.

DAGEN