Museveni undertegner omstridt homolov

Ugandas mangeårige president Yoweri Museveni undertegner i dag en kontroversiell lov som innebærer at homofile risikerer livsvarig fengsel.

Vest­li­ge land, blant dem Norge, har kri­ti­sert lov­for­sla­get som førs­te gang ble lagt fram i 2009.

- Pre­si­den­ten un­der­teg­ner anti-ho­mo­lo­ven i dag klok­ken 11 lokal tid. Han øns­ker å un­der­teg­ne den med in­ter­na­sjo­na­le medi­er som vitne, for å de­mon­stre­re Ugan­das uav­hen­gig­het stilt over­for vest­lig press og pro­vo­ka­sjo­ner, sier re­gje­rings­tals­man­nen Ofwono Opon­do.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ugan­da var et av Nor­ges førs­te ho­ved­sam­ar­beids­land i Afri­ka og har mot­tatt mil­li­ar­der i norsk bi­stand siden Muse­veni kom til mak­ten i 1986. De siste årene har bi­stan­den lig­get på rundt 400 mil­lio­ner kro­ner i året.

Flere nors­ke stats­rå­der har opp gjen­nom årene kri­ti­sert Ugan­da for be­hand­lin­gen av ho­mo­fi­le, se­nest uten­riks­mi­nis­ter Børge Bren­de (H).

- Meget skuf­fen­de og et stort til­bake­slag for men­neske­ret­tig­he­te­ne i Ugan­da. Sek­su­el­le mi­no­ri­te­ters si­tua­sjon i Ugan­da er al­le­re­de vans­ke­lig. Dette re­pre­sen­te­rer en yt­ter­li­ge­re for­ver­ring, sa Bren­de da det tid­li­ge­re i må­ne­den ble kjent at Muse­veni vur­der­te å un­der­teg­ne loven.

Pre­si­dent Ba­rack Obama har stemp­let lov­for­sla­get som «mot­by­de­lig» og freds­pris­vin­ner Des­mond Tutu i Sør-Afri­ka har sam­men­lig­net lov­for­sla­get med apart­heid.

NTB

Les også
USA kritiserer ny homolov i Uganda