FORSONING: Elie Wiesel døde 2. juli 2016. Han overlevde Holocaust og vant i 1986 Nobels fredspris for sine oppfordringer til fred og forsoning i en tid preget av krig og konflikt. Foto: Bela Szandelszky, AP / NTB scanpix

Blir hedret i Israel

Elie Wiesel har fått en minnesplakett på Sionfjellet i Jerusalem. Plaketten står nå ved siden av «Livets tre», et tre som ble plantet til hans ære i 1948.

Wiesel ble født i Romania i 1926 og ble deportert til dødsleiren Auschwitz i Polen i 1944, sammen med resten av familien. Wiesel var den eneste av dem som overlevde andre verdenskrig.

Etter krigen flyttet Wiesel til Paris der han jobbet som forfatter og journalist.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han har skrevet over 50 bøker om sine opplevelser i konsentrasjonsleire under andre verdenskrig. Mest kjent av dem er ”Natten”. Der beskriver Wiesel hvordan han og faren holdt ut i forskjellige konsentrasjonsleire sammen.

Faren døde kun noen uker før konsentrasjonsleiren Buchenwald i Tyskland ble frigjort av amerikanske styrker.

I 1986 fikk han Nobels fredspris for sin kamp for fred, forsoning og verdighet. Hans budskap om at onde kreftene kan vinne fram i verden om vi tillater det, er basert på egne dyrkjøpte erfaringer fra andre verdenskrig.

Wiesel var også opptatt av at vi aldri må glemme forbrytelsene under Holocaust. Han har skrevet diktet ”Jeg kommer aldri til å glemme”, som handler om hans minner fra Auschwitz.

Nå har Elie Wiesel fått en minnesplakett på Sionfjellet i Jerusalem. Der står det allerede et tre til minne om han. «Livets tre» ble plantet allerede i 1948 ved siden av det som var Israel første museum.