Palestinas president Mahmoud Abbas under et arrangement i Ramallah på Vestbredden søndag. Foto: Mohamad Torokman / Reuters / NTB scanpix

Abbas sender skattepenger fra Israel i retur

Palestinas president Mahmoud Abbas sier selvstyremyndigheten bare har fått igjen deler av skatteinntektene Israel har holdt tilbake. Pengene er derfor sendt i retur.

Israel har siden januar holdt igjen rundt 1 milliard kroner månedlig i skatter og avgifter som er krevd inn på vegne av palestinerne i tråd med Oslo-avtalen. Det gjorde Israel som følge av Palestinas søknad om medlemskap i Den internasjonale straffedomstolen ICC.

For en drøy uke siden, rett før Palestinas ICC-medlem trådte i kraft, ga Israels statsminister Benjamin Netanyahu etter for press fra blant andre USA.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Gjelden på snaut 3,3 milliarder kroner skulle betales, men med fratrekk for selvstyremyndighetens ubetalte strøm-, vann- og helseregninger.

Søndag bekreftet Abbas at israelerne har overført to tredeler av pengene.

Det er uakseptabelt, sa presidenten, som sa at beløpet vil bli sendt i retur. Abbas truer med å ta saken til ICC.

– Nå har vi en ny sak å ta til ICC. Den første var krigen i Gaza, så var det bosetningene, og nå overveier det palestinske lederskapet å legge fram også denne saken for ICC når tiden er inne, sa Abbas i en tale i Ramallah.

Selvstyremyndigheten har måttet kutte lønningene til offentlige ansatte med 40 prosent som følge av pengemangel.

Les også
Stor gullskatt funnet ved Cæsarea
Les også
Obama hjalp Netanyahu til gjenvalg
Les også
Palestina er blitt medlem av straffedomstolen i Haag
Les også
Obama: – Jeg svikter i jobben om Israel svekkes
Les også
Israel vil frigi palestinske skatteinntekter