Palestinas president Mahmoud A
...
Palestinas president Mahmoud Abbas under et arrangement i Ramallah på Vestbredden søndag. Foto: Mohamad Torokman / Reuters / NTB scanpix
Abbas sender skattepenger fra Israel i retur
Del
Palestinas president Mahmoud Abbas sier selvstyremyndigheten bare har fått igjen deler av skatteinntektene Israel har holdt tilbake. Pengene er derfor sendt i retur.

Israel har siden januar holdt igjen rundt 1 milliard kroner månedlig i skatter og avgifter som er krevd inn på vegne av palestinerne i tråd med Oslo-avtalen . Det gjorde Israel som følge av Palestina s søknad om medlemskap i Den internasjonale straffedomstolen ICC.

For en drøy uke siden, rett før Palestinas ICC-medlem trådte i kraft, ga Israels statsminister Benjamin Netanyahu etter for press fra blant andre USA .

Gjelden på snaut 3,3 milliarder kroner skulle betales, men med fratrekk for selvstyremyndighetens ubetalte strøm-, vann- og helseregninger.

Søndag bekreftet Abbas at israelerne har overført to tredeler av pengene.

Det er uakseptabelt, sa presidenten, som sa at beløpet vil bli sendt i retur. Abbas truer med å ta saken til ICC.

– Nå har vi en ny sak å ta til ICC. Den første var krigen i Gaza , så var det bosetningene, og nå overveier det palestinske lederskapet å legge fram også denne saken for ICC når tiden er inne, sa Abbas i en tale i Ramallah.

Selvstyremyndigheten har måttet kutte lønningene til offentlige ansatte med 40 prosent som følge av pengemangel.

mø-skattetvist-icc,utenriks,nyheter,Kriminalitet og rettsvesen,midtøsten,Israel - Palestina