Marte Dalelv benådet - får reise fra Dubai

Marte Da­l­elv, som ble dømt for sex uten­for ek­te­skap etter å ha an­meldt en vold­tekt i Dubai, er be­nå­det. Nå vil hun reise hjem så fort som mulig.

Da­l­elv får til­ba­ke pas­set sitt og får reise hjem til Norge. Etter at hun an­meld­te en vold­tekt tid­li­ge­re i år, ble Da­l­elv dømt til 16 må­ne­ders feng­sel, en dom hun anket.

Uten­riks­mi­nis­ter Espen Barth Eide (Ap) ori­en­ter­te pres­sen etter at Da­l­elv var i møte med stats­ad­vo­ka­ten i Dubai man­dag mor­gen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Vi har vært i dag­lig kon­takt med myn­dig­he­ter på høyt nivå, sier Eide, som leg­ger til at Norge tid­lig gikk inn i di­plo­ma­tis­ke for­bin­del­ser med De for­en­te ara­bis­ke emi­ra­ter.

Vil hjem

Marte De­borah Da­l­elv sier selv at hun nå vil reise hjem så fort som mulig.

- Jeg er vel­dig, vel­dig glad over å være be­nå­det, sier Marte Da­l­elv til NRK.

Hun tak­ker sam­ti­dig emi­ren for å ha be­nå­det henne.

Hjem­me ven­ter en over­lyk­ke­lig mor spent på å få dat­te­ren hjem.

- Jeg er kjempe­glad, sier en ty­de­lig rørt Eve­lyn Da­l­elv til NTB.

- Det er en stor let­tel­se å vite at hun nå slip­per å gå inn i det feng­se­let igjen og slip­per å være borte fra oss så lenge, sier hun.

Med skjel­ven­de stem­me for­tel­ler Da­l­elv at hun gle­der seg stort til å få dat­te­ren hjem igjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det skal bli godt å gi henne en skik­ke­lig god klem, en skik­ke­lig mamma­klem, sier hun.

Stol­ten­berg tak­ker emi­ren

Stats­mi­nis­ter Jens Stol­ten­berg (Ap) tak­ker De for­en­te ara­bis­ke emi­ra­ter for deres av­gjø­rel­se om å be­nå­de Marte Da­l­elv. Han trek­ker sam­ti­dig fram uten­riks­tje­nes­tens inn­sats for å få til en di­plo­ma­tisk løs­ning.

- Det er ingen tvil om at all opp­merk­som­he­ten fra ver­den rundt, det iher­di­ge ar­bei­det fra uten­riks­tje­nes­ten og sær­lig Espen Barth Eide per­son­lig har ført til denne av­gjø­rel­sen, sier Stol­ten­berg til TV 2.

Eide mener det er to for­hold som har gjort at Da­l­elv ble be­nå­det - di­plo­ma­tisk press og in­ter­na­sjo­na­le men­neske­ret­tig­hets­prin­sip­per.

- Det ene er det store in­ter­na­sjo­na­le pres­set som denne saken har fått, og at vi tid­lig gikk inn i denne saken på en kon­kret di­plo­ma­tisk måte. Vi ut­ford­ret dem på punk­ter både de og vi har gått inn for, sa Eide da han ori­en­ter­te pres­sen om saken man­dag for­mid­dag.

Ring­virk­nin­ger

Eide mener saken vil skape po­si­ti­ve ring­virk­nin­ger i Emi­ra­te­ne og andre land i re­gio­nen.

- Emi­ra­te­ne og Dubai er et sam­funn i rask end­ring. Denne be­slut­nin­gen vil ikke bare gjel­de for Marte Da­l­elv, som kan reise hjem nå om hun øns­ker det, men også en vek­ker med tanke på retts­til­stan­den i mange andre land, fast­slår Eide.

På Twit­ter tak­ket Eide alle som bidro til å hjel­pe Da­l­elv. «Marte is re­leased! Thanks to eve­ryone who sig­ned up to help», skrev han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
UD tar sterk avstand fra Dubai-dommen
Les også
Norsk kvinne dømt for sex utenfor ekteskapet