Malala: - Jeg er bare en av mange

Stem­nin­gen var elek­trisk da pa­kis­tans­ke Mala­la Yousufzai holdt tale i FNs ho­ved­for­sam­ling på sin 16-års­dag. Hun krev­de ut­dan­ning for alle og lovte å fort­set­te kam­pen for rett­fer­dig­het.

- Tu­sen­vis er blitt drept og mil­lio­ner skadd av ter­ro­ris­ter. Jeg er bare en av dem. I dag snak­ker jeg ikke for meg selv, men for at også de uten stem­me kan bli hørt, saMala­la Yousufzai i sin førs­te tale siden hun ble skutt avTa­li­ban på vei til sko­len i ok­to­ber i fjor.

Jenta ble in­ter­na­sjo­nalt kjent al­le­re­de i 2009 da hun be­gyn­te å blog­ge for BBC om livet i den Ta­li­ban-kon­trol­ler­te Swat-da­len, hvor jente­sko­ler ble brent og Ta­li­ban be­gikk over­grep mot be­folk­nin­gen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Den 9. oktober 2012 skjøt Ta­li­ban meg i an­sik­tet. De skjøt ven­ne­ne mine også. De trod­de ku­le­ne ville kneb­le oss, men de mis­lyk­tes. Ut av dette steg tu­sen­vis av stem­mer. Svak­het og red­sel døde, og styr­ke og mot ble født, sa Mala­la.

Hed­ret sine hel­ter

Ap­plau­sen run­get i salen da jenta en­tret ta­ler­sto­len, og mange måtte tørke tårer da hun be­gyn­te å snak­ke.

- Jeg vet ikke hvor jeg skal star­te, eller hva folk for­ven­ter at jeg skal si, sa hun, før hun send­te en takk til alle som har hjul­pet henne siden hun ble skutt, til alle som har bedt for henne, og alle som har sendt henne kort og lykk­ønsk­nin­ger.

Mala­la, som selv er blitt et for­bil­de unge ver­den rundt, be­nyt­tet an­led­nin­gen til å hedre sine egne hel­ter. For an­led­nin­gen var hun ikledd sja­let tilBenazir Bhut­to - Pa­kis­tans førs­te kvin­ne­li­ge stats­mi­nis­ter, som ble skutt og drept i 2007.

- Ter­ro­ris­te­ne mis­bru­ker nav­net tilislam for sin egen per­son­li­ge for­del, sa Mala­la.

- Jeg er ikke her i dag for å snak­ke om hevn mot Ta­li­ban. Jeg hater ikke en­gang han som skjøt meg. Dette er med­fø­lel­sen som jeg har lært av pro­fe­ten Mo­ham­med, Jesus og Bud­dha. Dette er arven fra Mar­tin Lu­ther King, Nel­son Man­de­la og Mu­hammad Ali Jinnah. Dette er fi­lo­so­fi­en om ikke­vold som jeg har lært av Gand­hi, Backa Khan og Mor Tere­sa, sa hun.

Kre­ver rett­fer­dig­het

Malalas ster­kes­te ønske er at alle skal få gå på skole.

- Jeg øns­ker ut­dan­ning for alle, også Ta­li­bans søn­ner og døtre. Eks­tre­mis­te­ne fryk­ter bøker og pen­ner. De fryk­ter ut­dan­nin­gens og kvin­ners makt. Der­for dre­per de stu­den­ter og kvin­ne­li­ge læ­re­re. De er redd for for­and­ring og lik­he­ten som vi vil brin­ge inne i sam­fun­net vårt, sa Mala­la, som også krev­de lik­het og rett­fer­dig­het for kvin­ner.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Jeg fo­ku­se­rer på jen­ters ret­tig­he­ter fordi de lider mest. Det var en tid da kvin­ne­li­ge ak­ti­vis­ter ba menn om stå opp for deres ret­tig­he­ter. Denne gan­gen vil vi gjøre det selv, sa hun.

Nors­ke Alex­and­ra talte

Alex­and­ra Kens­land Lete­li­er (18) fra Oslo var Nor­ges re­pre­sen­tant i for­sam­lin­gen. Hun var én av el­le­ve som holdt tale etter Mala­la.

- Da jeg star­tet på sko­len, ville jeg lære å lese og skri­ve, men kunn­skap er mer enn det. Min skole var den mest multi­kul­tu­rel­le i Norge, og det vik­tigs­te jeg lærte der, var å se ver­den fra nye per­spek­ti­ver og re­spek­te­re and­res unik­het, sa Lete­li­er, som er aktiv i Plan Nor­ges ung­doms­grup­peURO.

Lete­li­er mener sko­len har en unik mu­lig­het til å gjøre da­gens unge be­visst på sitt an­svar som ver­dens­bor­ge­re.

- For å takle fram­ti­das ut­ford­rin­ger og sam­ar­bei­de på tvers av lande­gren­ser er gjen­si­dig re­spekt og for­stå­el­se helt av­gjø­ren­de, sa hun. (©NTB)