Viser troen: Tomm Kristiansen
...
Viser troen: Tomm Kristiansen (t.h.), sammen med krimforfatter Jo Nesbø. – Jeg er mye i det sekulære, men underslår aldri troen min, sier Kristianssen. Foto: Berit Roald, NTB Scanpix
Full støtte til journalist-andakt i NRK
Del
Det er ingen problem at NRKs erfarne journalist Tomm Kristiansen har morgenandakter, mener Kringkastingsrådet. – Veldig skuffende, sier Human-Etisk Forbund.

Morgenandaktene i NRK har vært omstridt en rekke ganger. I dag havnet den på Kringkastingsrådet s bord etter at pressesjef Jens Brun-Pedersen i Human-Etisk Forbund reagerte på at den kjente NRK-journalisten er en av andaktsholderne.

Det var ikke kommet noen formelle klager, men rådet valgte likevel å ta opp saken. Kristiansen fikk bred støtte i rådet. Det synes Human-Etisk Forbund vitner om en misforståelse av presseetikken.

– Det er skuffende at argumentene i stor grad dreier seg om Kristiansens kvalifikasjoner. Det vitner om at Kringkastingsrådet ikke helt har fattet hva dette handler om. Vær Varsom-plakaten ber journalister om å «unngå dobbeltroller, verv, oppdrag eller bindinger som kan skape interessekonflikter eller føre til spekulasjoner om inhabilitet», sier pressesjef Jens Brun-Pedersen til Dagen.

Han mener andakten fortsatt er evangeliserende.

– Det høres ut som om Kringkastingsrådet tror andakten er blitt et uskyldig kåseri nærmest hvem som helst kan holde. Slik er det ikke, slår Brun-Pedersen fast.

Les Dagens lederartikkel: Brun-Pedersens spøkelser

Får gode tilbakemeldinger

Tomm Kristiansen har hatt i alt ni andakter i NRK siden i fjor høst. Det vil han gjerne fortsette med, hvis kanalen ønsker ham som andaktsholder.

– Jeg er veldig glad for støtten jeg fikk i Kringkastingsrådet, og jeg er smigret over de gode skussmålene jeg får, sier Kristiansen til Dagen.

Han forteller at han får mange gode tilbakemeldinger fra lyttere som vanligvis ikke lytter til andakten.

– Mange forteller meg at de opplever andakten som begripelig. I den sekulære verden trenger man å bruke et helt annet språk enn Kaanan-språket, som bare er skremmende, sier Kristiansen.

Les også:

NRK-reporter holdt andakt – Human-Etisk Forbund reagerer

Disse Dagen-sakene får folk til å klikke  

Kristen tradisjon i NRK

Andaktene inngår i NRKs samlede mandat, slo kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen fast da Kringkastingsrådet var samlet onsdag. Debatt om journalister som andaktsholdere måtte etter kringkastingssjefens mening ikke forveksles med debatt om andakters plass i NRKs sendeflater.

– Den kristne tradisjonen har en spesiell plass i vårt oppdrag. Det har jeg respekt for at man kan mene er feil eller riktig, men det er vårt oppdrag. Dette er ikke noe NRK har bestemt, det er en del av NRK-plakaten.

Rådsmedlem Torvild Sveen mente at han kunne fastslå at Kristiansens livssyn ikke har påvirket reportasjene han har laget.

– Jeg mener det er en styrke at NRK har medarbeidere som kan utføre også slike oppdrag, som er i henhold til det oppdraget NRK er gitt fra Stortinget. Jeg ser ingen problematiske grunner her til at Tomm Kristiansen har holdt andakter.

– Hva med en muslim?

Rådsmedlem Randi W. Haugen fra Trondheim trakk også frem at den erfarne NRK-journalisten har vært engasjert av Olavfestdagene.

– Ingen stiller tøffere spørsmål enn ham, sier hun og tror ikke andaktene vil rokke ved tilliten og troverdigheten.

– Men hva hvis det var en muslimsk journalist? Ville det være greit? Vi har mange trossyn i Norge i dag, sier Haugen.

Engasjerte journalister

Leder i Kringkastingsrådet, Per Edgar Kokkvold, svarte at man må tenke prinsipielt og at det derfor også bør være rom for muslimer.

Han understreket at troverdighet ikke er noe man selv kan bestemme om man har, men advarte også mot å ende i motsatt grøft.

– Vi vil ikke ha journalister som melder seg ut av samfunnet, som eksisterer som merkelige individer på siden av samfunnet. Vi må etterstrebe journalister som lever i samfunnet, som engasjerer seg, men man må passe på at de ikke blander rollene. Jeg ser ikke noe problem i at Tomm Kristiansen har andakter, sa Kokkvold og la vekt på redaktørens skjønn.

«Verdibasert kåseri»

NRKs distriktsdirektør Grethe Gynnild-Johnsen gjorde rede for at det er gjort en dreining i morgenandakten fra ren prestebasert andakt til at lekfolk er invitert inn til å holde verdibasert kåseri.

– Så velger man selv om man vil ta med seg velsignelsen eller ei. Noen vil kanskje se det som en fordel at enkelte journalister forteller om dypt forankrede verdier.

NRKs utenrikssjef Knut Magnus Berge sier at har ikke ser noen problem i at Kristiansen har morgenandakt når han også er utenriksjournalist.

– Jeg har ikke registrert klager før den som kom fra Jens Brun-Pedersen, sa Berge og takket for den brede støtten i Kringkastingsrådet.

jens brun-pedersen,kringkastingsrådet,per edgar kokkvold,thor gjermund eriksen,tomm kristiansen,grethe gynhild-johnsen,morgenandakten,nrk,randi haugen,torvild sveen