FANT TONEN: Byråd Inga Marte T
...
FANT TONEN: Byråd Inga Marte Thorkildsen og pastor i Misjonskirken Betlehem, Erik Andreassen, var på bølgelengde i sin samtale om blant annet barn og bønn. Foto: Stein Gudvangen
Inga Martes bønn
Del
Fredag ba tidligere barneminister Inga Marte Thorkildsen høyt for hovedstadens barn under Bønn for Oslo. Det høstet hun applaus for.

Oslo-byråden er ikke aller mest kjent for sitt bønneliv. I grunnen har hun ikke et.

Men fredag morges ba Thorkildsen i alles påhør i Filadelfiakirken i Oslo der hun var dagens gjest.

Se video:Bønnen

Her er bønnen Oslo-politikeren på oppfordring leste fra mobilen sin:

«Kjære Gud, gi meg modige menigheter og modige voksne, som er mer lojale mot barna enn mot andre voksne. Som tør å snakke åpent og som ikke bevarer tabuer som påfører barn skyld og skam.

Kjære Gud, gi voksne klokskap og innsikt. Gjør dem i stand til å lytte og se. Til å spørre hvorfor, med varme blikk og åpent sinn. Gi oss voksne som aldri sier at noen barn er vanskelige eller håpløse, men som viser respekt for barns integritet.

Kjære Gud, gi oss kraft og engasjement til å utgjøre en forskjell. Til å bry oss, hver dag. Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt. Og inne i hver enkelt av oss finnes litt av deg, Gud, av din skaperkraft. Så la oss bruke den til å skape en bedre by for barna – og slik forandre verden, ett barn av gangen».

Engasjert for barn

Bønnen uttrykker byrådens engasjement for svake i samfunnet, særlig barn som utsettes for grove krenkelser og omsorgssvikt av verste slag.

Pastor Erik Andreassen ønsket henne velkommen, men innledet ikke nettopp på diplomatisk vis:

– Det er få jeg har vært så politisk uenig med som deg, sa han til Thorkildsen som tidligere var stortingsrepresentant og barne- og familieminister.

Fortsettelsen var helt annerledes:

– Jeg er imponert over gutsen du har og drivet ditt, sa Andreassen som hadde merket seg hvor engasjert Thorkildsen er, særlig i saker som handler om hvordan barn har det.

Det faller godt sammen med et av hovedtemaene for Bønn for Oslo i år. Det handler om barns oppvekstvilkår i hovedstaden. Bakveggen på podiet var derfor prydet av barnemotiver.

– Hva var det som skapte engasjementet hos deg? spurte Andreassen som fikk forklart at Thorkildsen nok er sterkt arvelig belastet, med en barnehagemor og en sosionomfar som var svært opptatt av barns og andre svakes kår og av rettferdighet.

– For meg er det et sterkt engasjement. Jeg kjenner det nesten fysisk når jeg ser urettferdighet, og jeg ser daglig forskjellen på mulighetene som mennesker har i denne byen, sa hun og fortalte at hun ikke hadde lykkes i sine forsøk på å trekke seg fra politikken. Nå står hun i stedet midt oppi det politiske arbeidet på nytt, som medlem av «byregjeringen» der hun kjemper mot barnefattigdom og andre skjevheter.

Oslo kristne fellesarena  

Vold og overgrep

Thorkildsen mener problemet med vold og seksuelle overgrep mot barn er sterkt underkommunisert. Mye av det barn utsettes for, er så drøyt at vi ikke ønsker å tro det, mener hun og pekte på det menneskelige i å ville skyve harde realiteter fra seg.

Hun har skrevet boka Du ser det ikke før du tror det , i et forsøk på å få flere til å innse hva samfunnet må ta tak i for å bedre barns kår. Med på laget vil hun gjerne ha kirker og menigheter.

Som stortingsrepresentant møtte Thorkildsen (SV) en rusavhengig prostituert kvinne som hadde valgt å leve av å selge seksuelle tjenester. Da kunne hun, ifølge Thorkildsen, velge hvem hun ville ha sex med. Da hadde hun en viss kontroll, noe hun hadde manglet som barn da hun ble utsatt for grove seksuelle overgrep.

Thorkildsen gjenga kort noen rystende detaljer, blant annet om oralseksuelle overgrep kvinnen var blitt utsatt for som liten.

Hun oppfordret alle som hadde mistanke om overgrep mot barn, til å melde fra.

– Jeg mener ikke at man skal fly til barnevernet med alt, men har man en dårlig magefølelse, er det viktig at også representanter for kirken, tar sitt ansvar.

– Vi må heie på barnevernet, for de gjør en viktig jobb, sa Andreassen.

– Ja, og så har de en utakknemlig jobb, og vi må gi dem avlastning ved at flere tar ansvar, som de som jobber på skoler og ulike fritidsarenaer, sa byråden og oppga grunne til at hun skrev boka si:

– Det var en stor frustrasjon over noe jeg kaller «en myr av velvillighet». Men det går ikke an at vi ikke handler når vi er så enige, sa hun før hun vendte blikket mot mobilen sin og bønnen hun hadde skrevet.

Deltar i bønn for Oslo  

Bønnefri oppvekst

– Hva er din relasjon til bønn? spurte Andreassen.

– Jeg er vokst opp i et ikke-religiøst hjem, men vi var knallharde på at alle mennesker er like mye verdt, svarte Thorkildsen.

Hun mente den største fordommen mot SVere blant kristne er at de tror folk i hennes parti mener at alle egentlig burde være ateister og at de ikke har respekt for religion i det hele tatt. Slik er det ikke, understreket hun.

– Mennesker har så mye felles, og vi deler så ofte folk inn i grupper som gamle, hjelpetrengende eller NAVere, rusmisbrukere og barnevernsbarn. Men det som forener oss, er mye mer enn det som skiller. Her kommer solidariteten inn, det dere kaller nestekjærlighet, sa helse- og sosialbyråden.