SORG: Ludvig Nessa forteller at han kjente mest på sorg da han satt ved poliklinisk avdeling. – Jeg kan ikke forstå at de som velger abort skal ha vondt av at vi vil forsvare både dem og barnet deres, sier han.

Lover nye abortaksjoner ved norske sykehus

Politiet måtte gripe inn da abortmotstanderen Ludvig Nessa aksjonerte på kvinneklinikken ved Haukeland sykehus i går. Aksjonen var den første på over ti år. Nå håper han det blir en rekke aksjoner fremover.

Nessa hadde med seg Asbjørn Berland og Annlaug Rød da han ankom Haukeland uanmeldt i går formiddag. I resepsjonenen ved KK fikk han bekreftet at det skulle utføres aborter samme dag, og fikk løfte om å snakke med overlegen. Men tiden gikk, og etter hvert flyttet demonstrantene seg inn på gynekologisk avdeling. Der kom de i kontakt med en lege som bekreftet at det ble drept barn på Haukeland, og som forsvarte handlingene med at mange barn får det verre om de lever opp.

Fredelig møte med politiet

Tiden gikk, og etter hvert dukket det opp to vektere som ba Nessa om å forlate sykehuset av hensyn til de andre pasientene, uten at de nådde fram. Dermed ble politiet tilkalt. DagenMagazinet fikk ikke være tilstede under samtalen med politiet, men i et intervju med Nessa etterpå forteller han han at samtalen forløpt fredelig.
- Han hadde som målsetting å få snakket oss ut, for politiet ønsker jo ikke å arrestere oss. Vi fortalte ham at det skulle drepes barn på Haukeland, og at vi håpet at han ville gjøre jobben sin som politimann. Men han kunne ikke gjøre noe så lenge det skjedde innenfor norsk lov, forteller Nessa.
På forhånd hadde de tre demonstrantene snakket sammen og blitt enige om hvor langt de ville gå.
- Vi ville uansett ikke fått gjort noe mer der for barnet i mors liv på en fredelig, ikkevoldelig måte, sier han, og føyer til at det er langt fra sikkert at de gjør det samme neste gang.
- Jeg har gått lenger tidligere, så jeg føler meg litt feig, medgir han.

- Vi er ikke problemet

- Hvordan er det å sitte inne på gynekologisk, i nærkontakt med de som har valgt å få tatt abort?
- Jeg kjenner vel mest sorg. Jeg kan ikke forstå at de skal ha vondt av at vi vil forsvare både dem og barnet deres. Ingen har til dags dato greid å overbevise meg om at vi gjør mor en tjeneste ved å drepe barnet hennes.
Vi er ikke problemet, det er derimot de som er så sprø at de er villig til å drepe barn i mors liv. Det var jo de som burde vært lempet ut og blitt satt i fengsel for det de holder på med. Alt er snudd på hodet i Norge i denne saken. Ikke en gang politiet tar parti med livet, konkluderer han.
Nessa forteller at det opplevdes godt å demonstrere igjen ved et norsk sykehus.
- Det blir veldig lett mange ord i denne saken. Vi mener og mener og mener, men når det kommer til stykket mener vi ingenting med det. Det føles godt og rett å kunne gjøre det vi kan på en ikkevoldelig måte.
Annlaug Rød var med på lignende aksjon på Stord i 1995, men for Asbjørn Berland var det første gang. Da DagenMagazinet snakket med ham i forkant fortalte han at han var spent på hvordan legene ville reagere.
- Men det aller viktigste er ønsket om å få reddet noen barn i dag, sa han.
Annlaug på sin side sa at demontstrasjonen ikke var noe hun gikk til med glede, men at det var lett å gjøre det med tanke på hvor viktig saken er. Da aksjonen var over, og hun fikk spørsmål om hun kom til å bli med en annen gang, svarte hun kontant «ja».

Reagerer på formen

Mona Høgli, kommunikasjonsdiretør ved Haukeland, sier i en kommentar til DagenMagazinet etterpå at hun reagerer på aksjonsformen.
- Alle kan få snakke med ansatte ved sykehuset, men da må det skje på en annen måte, mener hun.
- Hvordan oppleves en slik demonstrasjon fra Haukeland sin side?
- Vi har respekt for at det er forskjellig syn på saker, men vårt viktigste anliggende er å ivareta pasientene og de pårørende som er her. Folk er i en veldig sårbar situasjon, og det må vi ta hensyn til. Jeg reagerer dessuten på at man tar seg inn på en polioklinikk og deler ut brosjyrer som kan virke veldig støtende på en del av pasientene, sier hun.
DagenMagazinet kan bekrefte at demonstrantene hadde med seg informasjonskort som viste bilde av et abortert foster. Det ble lagt ut på noen av bordene, men ble ikke delt ut til de som satt der.