Lover bedre familiehjelp med ny regjering

Det skal bli slutt på lange køer for ektepar som sliter og vil ha hjelp. Det garanterer KrF om de kommer i regjering. Også Frp og Høyre vil bevilge mer penger til familievern.

- Det er hår­rei­sen­de at vi med en så ut­bygd vel­ferds­stat vel­ger bort det aller vik­tigs­te, nem­lig å holde fa­mi­li­er sam­let, sier KrFs fa­mi­lie­po­li­tis­ke tals­mann Øy­vind Hå­brek­ke til Dagen.

Han har lest saken som stod på trykk i Dagen ons­dag der en rekke fa­mi­lie­vern­kon­tor ut­tryk­ker be­kym­ring for at ek­te­par må stå i kø opp mot tre må­ne­der før de får en sam­ta­le som kan redde ek­te­ska­pet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Skilsmisse gir raskere tilgang til hjelp

- I løpet av vente­ti­den opp­le­ver mange at de mis­ter mo­ti­va­sjo­nen, og det ender med at de går fra hver­and­re mens de står i kø, sa Hilde Kå­stad, dag­lig leder i Kir­kens fa­mi­lie­råd­giv­ning i Ber­gen til Dagen ons­dag.

- Ap er de­fen­si­ve

- De rødgrøn­ne har i prin­sipp av­vik­let fa­mi­lie­po­li­tik­ken. Den fins ikke i deres vir­ke­lig­het, sier Hå­brek­ke, som ikke kan skjøn­ne hvor­dan 300 fris­ke mil­li­ar­der i stats­bud­sjet­tet de siste åtte årene kan ha gått til alt annet enn å styr­ke fa­mi­lie­ver­net.

Ons­dag sa Ar­bei­der­par­ti­ets Gunn Karin Gjul at par­ti­et måtte skaf­fe seg «en over­sikt over dette, og vur­de­re hvil­ken hjelp som ut­øves og hvor ef­fek­tiv den er».

- Ar­bei­der­par­ti­et sva­rer så de­fen­sivt og av­ven­ten­de at jeg er sik­ker på at de ikke kom­mer til å gjøre noe med det, sier Hå­brek­ke.

I vin­ter la flere re­pre­sen­tan­ter i KrF frem et pri­vat for­slag i Stor­tin­get om at det måtte be­vil­ges flere kro­ner til fa­mi­lie­ver­net. Ingen andre par­ti­er øns­ket å stem­me for for­sla­get.

- Stru­per til­bu­det

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Frp opp­le­ver at re­gje­rin­gen be­visst stru­per til­bu­det til ek­te­par som har det vans­ke­lig.

- Sjan­sen er stor for at ek­te­pa­re­ne som søker om hjelp vil kunne redde ek­te­ska­pet. Der­for er det vel­dig be­kla­ge­lig at de nå må stå i lange køer, sier Frps fa­mi­lie­po­li­tis­ke tal­s­per­son Solveig Horne.

- Man­ge­len på res­sur­ser har vært på­pekt i Stor­tin­get mange gan­ger. Dette er kjent for re­gje­rin­gen. Sam­men med Kris­te­lig Folke­par­ti er vi opp­tatt av at de pri­va­te til­bu­de­ne som Kir­kens fa­mi­lie­vern­tje­nes­te skal styr­kes. Vi er av­hen­gi­ge av deres inn­sats, sier hun til Dagen.

Høyre vil styr­ke

Høyre hen­vi­ser til Riks­re­vi­sjo­nens gjen­nom­gang av fa­mi­lie­vern­tje­nes­ten i sitt svar til Dagen.

- Denne på­vi­ser at siden sta­ten over­tok i 2004, har fa­mi­lie­vern­tje­nes­ten ge­ne­relt blitt re­du­sert med 67 stil­lin­ger i hver re­gion, be­grun­net med bud­sjett­ba­lan­se, skri­ver stor­tings­re­pre­sen­tant Linda C. Hof­stad Helle­land i en e-post til Dagen.

Hun be­kla­ger at re­gje­rings­par­ti­ene gikk mot for­slag fra KrF, Høyre og Frp om å styr­ke fa­mi­lie­ver­net da saken ble be­hand­let i stor­tings­ko­mi­te­en.

- Høyre mener det er vik­tig å opp­rett­hol­de og styr­ke de po­si­ti­ve ef­fek­te­ne av det to­spo­re­de fa­mi­lie­ver­net, slik at både sta­tens fa­mi­lie­vern og det kir­ke­li­ge fa­mi­lie­ver­net får mu­lig­het til å fort­set­te å gi et dif­fe­ren­si­ert til­bud, skri­ver Helle­land.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Første­prio­ri­tet

Å redde fa­mi­li­er er første­prio­ri­tet for KrF i en mulig re­gje­ring til høs­ten.

- Å styr­ke fa­mi­lie­ver­net er noe av det førs­te vi vil ta tak i hvis vi kom­mer i re­gje­rings­po­si­sjon, sier KrF-po­li­ti­ke­ren.

Dagen

Familievern i Norge

I dag får alle ektepar som sliter tilbud om gratis samtale med terapeut.

Familievernkontorene sliter med lange køer, og det kan ta opp mot tre måneder å få hjelp

H, Frp og KrF vil gå inn for å øke tildelingen til familievernkontorene hvis de kommer til makten.