Liora Herzl kritisk til skulptur på Youngstorget
Del
Israels ambassadør i Norge, Liora Herzl, kritiserer i et åpent brev skulpturen «Muren: Fragmenter fra historien,» som har stått på Youngstorget siden i sommer.
I det åpne brevet, som har tittelen «Finnes det grenser for ytringsfriheten?», uttrykker ambassadøren sjokk og undring over at Norge kan godta at slike skulpturer får stå på en offentlig plass.? For meg misbruker denne skulpturen ytringsfriheten på det groveste, skriver ambassadør Liora Herzl i brevet.Det Herzl blant annet reagerer på er at det på begge sider av skulpturen er skrevet «FN 29. nov.. 1947» og ordet «holocaust» kombinert med davidsstjerner.

29. november 1947 er datoen da FN vedtok å opprette staten Israel.

Ambassadøren stiller seg svært kritisk til at ordet «holocaust» kombineres med davidsstjernen.? Ved å bruke dette ordet likestiller han opprettelsen av staten Israel med holocaust. Min oppriktige oppfatning av de fleste nordmenn er at denne form for sammenligning er uakseptabel for dem, skriver ambassadøren.

Kan ikke kontrollere? Ingen politisk agendaKunstneren som har laget skulpturen, Sigurd Bjørn Engvik, døde i begynnelsen av september, 77 år gammel.Det er Norsk Billedhoggerforening som har plassert ut skulpturen, men daglig leder i foreningen, Arve Bringaker, sier til NTB at han ikke visste at kunstneren er død.? Sist vi hørte fra ham skulle han gjennom en kreftoperasjon. Da ba han billedhoggerforeningen om at skulpturen måtte få stå et sted i Oslo før han skulle opereres, forteller Bringaker.Bringaker sier til NTB han har vanskelig for å tro at kunstneren sidestiller opprettelsen av staten Israel med holocaust, slik den israelske ambassadøren hevder.? Det er vanskelig for Norsk Billedhoggerforening å svare på kritikken fra den israelske ambassadøren. Foreningen har ingen politisk agenda og er ingen politisk forening. Vi kan ikke kontrollere det politiske innhold i kunsten til våre 297 medlemmer, sier Bringaker.Nytt kunstverkHan opplyser at kunstneren Sigurd Bjørn Engvik ikke hadde noen lang karriere bak seg som medlem av Norsk Billedhoggerforening.? Han var opprinnelig arkitekt og ble først kunstner på sine eldre dager, forteller Bringaker.Kunstverket som er stilt ut på Youngstorget, er nylaget. Grunnen til at Norsk Billedhoggerforening valgte å stille det ut akkurat her, var at foreningen mente det passet bedre der enn andre steder i Oslo hvor foreningen har avtale med Oslo kommune om å kunne plassere skulpturer. Spikersuppa, Fridtjof Nansens plass og Eidsvolls plass er i tillegg til Youngstorget blant disse stedene.? Youngstorget har en politisk fortid og er en politisk plass i Oslo hvor det allerede står et fredsmonument, poengterer Arve Bringaker.Det er ikke første gang den israelske ambassadøren i Norge har reagert på kunstverk. I februar i år valgte Galleri A Minor i Oslo å trekke et maleri fra utstillingen «Anti Semite in the name of God» etter at ambassadøren påpekte at kunstverket virket støtende på jøder.Israels ambassadør i Sverige, Zvi Mazel, skapte store avisoverskrifter i januar da han raserte et kunstverk på Historiska museet i Stockholm.©NTB