Leverer en halv million til bosettinger på Vestbredden

Karmel Instituttet leverer i dag over en halv million kroner til bosetterne i Alonei Shilo på Vestbredden. Det liker Snorre Valen i SV dårlig.

- Bo­set­tin­ge­ne er folke­retts­stri­dig, så den nors­ke stat kan ikke være med å fi­nan­siere slikt, sier Snor­re Valen til Dagen.

Ons­dag skal han, etter to ut­set­tel­ser, får stilt sitt spørs­mål i spørre­ti­men til fi­nans­mi­nis­ter Siv Jen­sen om re­gje­rin­gen igjen vil åpne for at Kar­mel In­sti­tut­tet skal kunne tilby sine gi­ve­re skatte­fra­drag. For to år siden ble denne mu­lig­he­ten kut­tet av den rødgrøn­ne re­gje­rin­gen, og linja fra nå­væ­ren­de re­gje­ring tyder ikke på noe end­ring.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Men det er verd en av­kla­ring. For blant annet Jø­rund Ryt­man i Frp har vært klar på at Kar­mel bør få denne mu­lig­he­ten. stats­sek­re­tær i Fi­nans­de­par­te­men­tet Jør­gen Næsje har også sagt at re­gje­rin­gen vil se på de ak­tu­el­le ret­nings­lin­je­ne.

I sitt spørs­mål til Jen­sen trek­ker Valen frem lov­mes­sig­he­ten av bo­set­tin­ge­ne.

«Vil stats­rå­den gå inn for å endre skatte­lo­ven slik at det åpnes for en in­di­rek­te stat­lig sub­si­die­ring av or­ga­ni­sa­sjo­ner som med­vir­ker til hand­lin­ger i strid med folke­ret­ten», spør han.

Mer pen­ger

For Kar­mel spil­ler det liten øko­no­misk rolle om deres gi­ve­re igjen kan trek­ke fra bi­dra­ge­ne på skat­ten. Or­ga­ni­sa­sjo­nen sam­ler inn mer pen­ger enn før, for­tel­ler leder John Skå­land på te­le­fon fra Je­ru­sa­lem. I dag og i mor­gen skal han på tur til to bo­set­tin­ger og le­ve­re fra seg pen­ger.

- En sjekk på 500.000 går til Alo­nei Shilo. Pen­ge­ne er øre­mer­ket et stort, per­ma­nent hus som skal byg­ges der. Vi skal også gi 350.000 til en annen bo­set­ting len­ger nord, sier han.

Skå­land vil av sik­ker­hets­mes­si­ge år­sa­ker ikke ut med hvil­ke bo­set­ting dette er.

- Når vi ble ute­luk­ket fra skatte­fra­drags­ord­nin­gen, gav folk bare enda mer til oss. Vi bryr oss ikke mye om hva alle de vill­fa­ren­de i Norge gjør, det får vi ikke­gjort noe med. Vi gjør det vi har tro for.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men Skå­land opp­le­ver ute­luk­kin­gen som meget urett­fer­dig, prin­si­pi­elt sett.

- Vi be­ta­ler våre reg­nin­ger til stif­tel­ses­til­sy­net som alle andre. His­to­ri­en vil dømme Norge i denne saken på lik linje med at de viste unn­fal­len­het i jøde­de­por­ta­sjo­nen under kri­gen. Det er et uhyr­lig over­grep, men i rea­li­te­ten har det ikke noe å si for mid­le­ne vi får inn. Men det er ikke en na­sjon som Norge ver­dig, og det er på tide at den nye re­gje­rin­gen gri­per inn, sier Skå­land.

Dagen

Israelske bosetninger

Israelske bosetninger er samfunn bosatt av israelere (jødiske settlere) på området som ble okkupert av Israel under seksdagerskrigen i 1967, og som ikke er godkjent av internasjonal rett. Slike bosetninger finnes pr. i dag på Vestbredden, som er delvis under israelsk militær kontroll, og delvis under Den palestinske selvstyremyndighetens kontroll, og i Golan, som er under israelsk sivil kontroll. Kilde: Wikipedia

Les også
Ga nybyggerne over en million i kontanterFeldmann-saken
Les også
Leverer en halv million til bosettinger på VestbreddenIsraelske bosetninger
Les også
Israel skal bygge 1.400 nye boliger på Vestbredden
Les også
Brende vil stoppe lønn til palestinere som ikke er på jobb
Les også
Leverer en halv million til bosettinger på VestbreddenIsraelske bosetninger