Legeforeningen støtter leger som sier nei til abort

Helse­mi­nis­te­ren er uenig og mener de bør finne seg en annen type lege­jobb.

Lege­for­enin­gen mener nors­ke leger må få lov til å re­ser­ve­re seg mot å hen­vi­se til abort og as­sis­tert be­frukt­ning. Helse­mi­nis­te­ren er uenig og mener de bør finne seg en annen type lege­jobb.

Lege­for­enin­gen mener iføl­ge Af­ten­pos­ten at al­vor­li­ge sam­vit­tig­hets­grun­ner knyt­tet til liv og død kan gi grunn­lag for at leger kan re­ser­ve­re seg mot å hen­vi­se og be­hand­le pa­si­en­ter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Le­ge­ne pre­si­se­rer imid­ler­tid at re­ser­va­sjons­mu­lig­he­ten ikke skal være til hin­der for be­folk­nin­gens lov­be­stem­te ret­tig­he­ter.

Helse­mi­nis­ter Jonas Gahr Støre (Ap) sier han har for­stå­el­se for at en­kel­te til­bud i helse­ve­se­net kan føre til sam­vit­tig­hets­kva­ler hos helse­per­so­nell. Men det er uan­sett uak­tu­elt å la fast­le­ger re­ser­ve­re seg mot å hen­vi­se til tje­nes­ter som norsk lov gir inn­byg­ger­ne.

Han sier hen­sy­net til pa­si­en­ten veier tyng­re enn hen­sy­net til legen.

- Det er ikke mange leger som har pro­ble­mer med å hen­vi­se til abort eller les­bis­ke par til as­sis­tert be­frukt­ning. På den annen side: De som vel­ger å bli fast­le­ger, har full over­sikt over norsk lov­gi­ving når de tar det val­get, og det er blant annet å hen­vi­se kvin­ner til abort. Hvis det for en fast­le­ge byr på store pro­ble­mer å ut­fø­re ar­bei­det, bør de velge en annen type lege­jobb, sier Støre.

Les også
Ønsker reservasjonsmulighet for fastleger
Les også
Claire overlevde en abort