– Det kan bare gjøres homo-unntak for religionslærere

Kristne friskoler kan bare nekte å ansette homofile dersom de skal undervise i kristendom og religion, ifølge regjeringen.

– Utestengning er ikke lov hvis det er andre i virksomheten som står for eller kan stå for (hoveddelen av) det religiøse pedagogiske opplegget, slår kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H) fast.

Det skjer i et svar på Venstres skriftlige spørsmål om Gjennestad videregående skole.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Statsråden slår fast at friskoler kun kan stille krav til ansattes samlivsform når «arbeidstakeren deltar i religionsundervisningen».

– Klar avgrensning, sier Jan Erik Sundby, generalsekretær i Kristne Friskolers Landsforbund.

Kun religionslærere?

Den Normisjons-eide skolen forholder seg til misjonsorganisasjonens verdidokument som har føringer for at ekteskapet er for en mann og en kvinne.

Dette er noe skolens ansatte må forholde seg til, og skolens rektor sa nylig opp sin stilling fordi han ønsker å gifte seg med en mann.

Det har lenge vært en kampsak for kristne friskoler at de skal kunne legge til grunn sitt verdigrunnlag ved ansettelse til alle stillinger, særlig fordi det pedagogiske personalet på skolen blant annet holder andakter.

Statsråden slår nå fast at i «rent administrative stillinger er det ikke adgang til å forskjellsbehandle på grunn av homofil samlivsform».

– Ville vernet rektor

Stortingsrepresentant Carl-Erik Grimstad (V) fra Vestfold er veldig glad for statsrådens presisering. Han oppfatter at statsråden slår fast at en rektor som holder andakt i ny og ne åpenbart har stillingsvern.

– Dette betyr at rektoren ved Gjennestad videregående skole kunne insistert på å beholde stillingen, mener Venstre-politikeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han er også glad for at statsråden påpeker at det er likestillings- og diskrimineringsloven som er relevant i denne sammenhengen, selv om det dreier seg om en friskole.

Tilsynsmyndighet

Statsråden understreker i svarbrevet at han kun kjenner Gjennestad-saken gjennom media og ikke har kan trekke konklusjoner om lovbrudd.

– Jeg er opptatt av at friskolene følger arbeidsmiljøloven og likestillings- og diskrimineringsloven, og jeg viser til at Utdanningsdirektoratet som tilsynsmyndighet har hjemmel til å reagere også ved brudd på disse lovene, sier Sanner.

Grimstad tolker dette som en oppfordring til Utdanningsdirektoratet om å klargjøre saken overfor friskoler med religiøst innhold.

Åndelig funksjon

– Er dette en nytolkning av loven?

– Det vet jeg ikke, jeg har ikke sett tilsvarende saker, men jeg vet om en folkehøgskole-sak der begrepet åndelig funksjon ble brukt ved ansettelser der det var spesielle krav for å følge «den rette lære». Rektor ved Gjennestad vgs har åpenbart ikke en åndelig funksjon, slik jeg ser det, selv om han kan ha en administrativ funksjon med delvis religiøst innhold, sier Grimstad.

– Bør dette få konsekvenser for alle kristne skoler?

– De bør i alle fall være klar over lovtolkningen. Statsrådens kan være en rettskilde i saker som dreier seg om stillingsvern.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Er kristne skolers verdiokumenter med dette ugyldige?

– Det er unødvendig å gå inn på den siden av saken. Jeg tar det for gitt at skolens styre går gjennom sin praksis på dette. Jeg vil ikke klandre skolen eller styret for å ha lagt verdidokumentet til grunn. Det har den siste tiden vært en på mange måter dramatisk utvikling i holdningen til homofile og ekteskap, sier Grimstad.

– Klart avgrensende

Jan Erik Sundby i Kristne Friskolers Forbund er avventende til statsrådens lovtolkning.

– Det er litt etter øyne som ser. Om du leser det som vanlig norsk, er det klart avgrensende. Jeg velger å tro at vi fortsatt kan støtte oss på lovtolkningen vi har forholdt oss til, sier Sundby.

Han peker på at forbundet har hatt kontakt med Likestillings- og diskrimineringsombudet i flere omganger, og at de skal ha samme lovforståelse: At religiøse skoler kan legge føringer for alle ansattes livsførsel.

– Vi har fortsatt den forståelsen at det ikke er slik at livssynsanskuelse kun er knyttet til det ene religions/kristendoms-faget med et visst antall timer i uken, men gjelder flere fag. Det er krav om at skolens profil skal synliggjøres, og i mange tilfeller vil det gjelde en rekke andre fag. Noen av dem får godkjent læreplantillegg for andre fag. Det kan gjelde både samfunnsfag og matematikk.

Uenig om rektor-tolkning

– Hvordan vil dere ta saken videre?

– Dersom det blir en radikalt ny forståelse av dette, må vi se hva vi gjør videre. Jeg kan ikke se at det er noen umiddelbar praksisendring nå, sier Sundby.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han avviser at rektorer vil unntas fra samlivskrav framover, selv med statsrådens tolkning.

– Jeg oppfatter ikke at statsråden her sier at rektor skal klassifiseres som en administrativ stilling. I så fall blir det en ganske annerledes forståelse enn det vår, og gir grunnlag for å gå videre med saken. Rektor har som skolens leder ansvar for å styre etter en kristen profil. Lærere deltar i det kristen-pedagogiske arbeidet som blant annet handler om å holde andakter.