Kristne leger forsvarer streik

Å streike strider ikke med kristen etikk, mener kristne leger.

Operasjoner kan bli utsatt. Pasienter vil bli rammet. Totalt 195 sykehushusansatte ble onsdag morgen tatt ut i streik etter at det ble brudd i mekling mellom Akademikerne og arbeidsgiverforeningen Spekter samme natt.

– Man må vurdere hvor forsvarlig dette er, sier pasient og brukerombud i Hordaland, Rune Johan Skjælaaen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ønsker fleksibilitet

– Denne saken er i kjernen av det vi som fagforening er opptatt av: Å sammen finne beskyttelse i de kollektive avtalene. Vi ønsker å jobbe mye og gi gode helsetjenester, men samtidig må denne fleksibiliteten være balansert med et vern så den enkelte ikke blir sliten og vi får uforsvarlige helsetjenester, sier president i Legeforeningen, Marit Hermansen.

Spekter sier de ikke krever endringer i legenes arbeidstidsbestemmelser, men søker mer fleksibilitet for å kunne planlegge hvordan de bruker ressursene best mulig.

– Spekter beklager at Legeforeningen velger å gå ut i streik fordi de ikke har fått innfridd krav som ville ha gjort det svært vanskelig for sykehusene å planlegge tilbudet til pasientene i tråd med nye pasientrettigheter, pålegg fra politiske myndigheter, økte forventninger i befolkningen og gjennomføring av ny spesialistutdanning for leger, sier Anne-Kari Bratten i arbeidsgiverforeningen Spekter i en pressemelding.

Ingen reaksjoner

Helt fram til i fjor var det bred enighet blant prester i Den norske kirke om at streik var i strid med deres arbeidsetikk. I 2015 brøt prestene med prinsippiet og streiket for første gang.

Norges Kristelige Legeforening har 1150 medlemmer. Generalsekretær Magnar Kleiven har ikke fått noen tilbakemeldinger på at noen av medlemmene ser på streiken som uetisk.

– Jeg er rimelig sikker på at våre medlemmer vil støtte det som nå skjer i Legeforeningen. Jeg kan ikke se noe problematisk med at det foregår en lovlig streik som ikke går ut over liv og helse, sier Kleiven.

Han er selv bedriftslege ved siden av jobben som leder av Norges Kristelige Legeforening.

– Akseptabelt

Heller ikke tillitsvalgt for overlegene på Betanien i Bergen mener det strider mot kristen etikk å streike.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg ser ikke noe etisk problematisk ved det sett fra et kristent menneskesyn. Så lenge det ikke går ut over liv og helse, vil det ikke være problematisk. Streik er akseptabelt også for en kristen lege, selv om det kan forlenge ventetiden noe for enkelte pasienter, sier Arne Nakling, som også er medlem i Norges Kristelige Legeforening.

Betanien er ikke medlem av Spekter, og derfor ikke berørt av denne streiken.

Ser ikke probemet

I første uttak tar Akademikerne ut 194 medlemmer ved fem sykehus: Oslo universitetssykehus, Sykehuset Østfold, Helse Bergen, Helse Stavanger og Finnmarkssykehuset. I overkant 100 av de streikende er leger. Streiken trappes opp med ytterligere 119 medlemmer i Akademikerne ved Akershus universitetssykehus, Vestre Viken, Sykehuset i Vestfold og St. Olavs hospital fredag.

– Jeg ser ikke noen etiske problemer med å streike, sier professor og overlege Eystein Husebye.

Han jobber ved medisinsk avdeling ved Haukeland universitetssykehus. Her er én lege tatt ut i streik.

– Legen som er tatt ut i streiken på vår avdeling har et spesielt ansvar for gravide diabetikere. Nå har en annen lege fått ansvar for kontrollene. Så sant ikke streiken går ut over pasienter som har behov for behandling eller kontroll veldig raskt, ser jeg ikke noe problemer med dette, sier Husebye, som selv bekjenner seg som en kristen.

Må møte som normalt

Alle de berørte sykehusene opplyser onsdag morgen at pasienter med akutt sykdom eller skade ikke vil bli berørt av streiken, og at pasienter med timeavtale må møte til avtalt tid.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) ville overfor NTB onsdag ikke kommentere streiken eller om regjeringen kan komme til å gripe inn for å stanse den. Under den forrige sykehusstreiken i 2010 stanset Helsetilsynet streiken etter to uker.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hermansen kaller streikeuttaket moderat og mener det ikke er noen grunn for myndighetene å gripe inn og stanse streiken.

– Vi er opptatt av at man også i helsevesenet skal ha streik som legalt og mulig virkemiddel i arbeidskamp. Arbeidsgiver har mulighet til å søke dispensasjon der de ser det er nødvendig, og det oppfordrer vi arbeidsgiver til å gjøre, sier hun.

– En vurdering

Heller ikke pasient og brukerombud i Hordaland, Rune Johan Skjælaaen, vil omtale streiken som uetisk.

– I en streik vil alltid tredjepart bli rammet.Helseforetakene må derfor sørge for at pasientene som har behov for behandling får det.

Ombudet kalte streiken i hotel- og restaurantbransjen i vår for alvorlig, uverdig og etisk betenkelig. Årsaken var at ansatte ved et sykehotel ble tatt ut i streik. Han mener legestreiken er annerledes.

– Men også nå er det pasienter som får operasjoner utsatt, og da må man vurdere hvor forsvarlig det er, sier Skjælaaen.

– Streik aldri løsning

Fagforeningen Krifa er den eneste fagforeningen i Norge som av prinsipp aldri tar sine medlemmer ut i streik.

– Krifa mener at streik ikke er løsningen uansett. Det er ingenting annet i samfunnet vi løser med streik. Alt handler om dialog og samtale. Hvis legene har en arbeidsdag som ikke lar seg gjennomføre er ingen tjent med det. Men streik er ikke en god løsning, sier pressetalsmann Kristin Fjellmann i Krifo, tidligere kalt Kristelig Fagforening.