SUKSESS: Gabrielle Leithaug gj
...
SUKSESS: Gabrielle Leithaug gjorde i 2011 knallsuksessen med singelen «Ring meg». Foto: HALLGEIR VÅGENES / VG
Kristne, men ikke kristen-artister
Del
2011 har vært et suksessår for band og artister med kristen bakgrunn. Flere av dem opplever fordømmelse fra kristne miljøer.

2011 har vært et suksessår for band og artister med kristen bakgrunn. Flere av dem opplever fordømmelse fra kristne miljøer.

Musikkbransjen har til alle tider vært preget av hardt arbeid. I bransjen er presset høyt, miljøet tøft og det å leve av musikken er ingen selvfølgelighet. Social Suicide, Tôg, Gabrielle, Hanne Vatnøy og Rebekka Mæland har noe til felles. De er kristne og har gjort suksess i det sekulære musikkmiljøet i 2011.Listetopper
Gabrielle Leithaug gjorde i 2011 knallsuksessen med singelen «Ring meg». På klingene bergensk tok det ikke lang tid før hun toppet VG-listen, og i løpet av året har singelen solgt 5 ganger platina (50 000). Hun signerte med verdens største plateselskap Universal, og kom i høst ut med singelen «Bordet». Med sin røffe profil, ble noen overrasket da Gabrielle stilte opp som artist på den årlige gratis julekonserten i Johanneskirken i Bergen.

-  Det er et solid sidesprang, med noen veldig fine julesanger. Siden jeg er kristen, så har julen et kristent innhold for meg, sa Gabrielle til bt.no i forkant av konserten.

Siddisene i Tôg gjorde suksess med singel-låten «Sansen» som har vært en p3-favoritt i året som har gått. «Reint mel (i påsen din)» ble også en slager på norske radiokanaler, og de debuterte med platen «Drøm».

- Det er en glede og veldig utfordrende å være en disippel for Jesus i musikkmiljøet. Folk blir veldig nysgjerrig når du er i et rom med folk som røyker hasj og du takker nei til et blås, sier frontfigur Lars Christian Olsen.Utenlandshåpet
Social Suicide ga i 2010 ut sitt første album «Broken Pilgrims» og fikk god kritikk i musikk-Norge. Av Lydverket ble bandet omtalt som «Norges nye hardcore håp». Rockehistoriker Terje Nilsen og Ruben Nesse uttalte også at de er sikker på at Social Suicide vil fortsette mot verdensherredømme i tiden fremover. I 2011 har bandet turnert i 15 europeiske lang og i India.

- Det som er utfordrende er at man har med folk som ikke er frelst å gjøre. Om man vil det eller ikke er det lett å bli påvirket, sier vokalist Bjarte haugland. Social Suicide har også møtt på skeptiske foreldre som har vært litt bekymret for at barna deres skal høre på slik «stygg musikk».

- Det er kjedelig når fordømmelsen kommer fra kristne miljø, sier han. Bandet kommer med ny plate til våren, og er klare for flere utenlandsturneer i 2012.Soul og hiphop
Rebekka Mæland møter også motgang blant kristne. I 2011 ga hun ut sin debutplate «Back in time». Mæland har i flere år toppet Myspace sin sjangerliste for usignerte artister og har vært spilt på MTV. Den populære soul-damen har fått jobbet med de tøffeste guttene i hiphop-miljøet, noe hun ser seg svært fornøyd med.

- Jeg har litt sånn elsk-hat forhold til musikkbransjen. Jeg vil drive med musikk uten å spille på utseende, og la god musikk komme først, sier Rebekka.

- Det har vært en lang vei inn i bransjen, i begynnelsen møtte jeg mye skepsis fordi jeg er kristen. Nå har jeg blitt tatt inn i varmen, og møter mest motgang blant kristne som mener at jeg ikke er tydelig nok på troen min, sier hun. Nå er drømmen å kunne leve av musikken.Orginal og fri
Hanne Vatnøy debuterte i september med albumet «Me and my piano». Navnet hennes har allerede rukket å bli kjent i Japan.

- Samfunnet ønsker å gjøre oss til kopier, vi får beskjed om hva som gjør oss lykkelig. Ut i fra mine verdier som kristen er jeg perfekt i Guds øyne, og med musikken ønsker jeg å inspirere folk til å være seg selv, sier hun.

- Det er utfordrende å være opplært til å være kristen, snill pike, og plutselig må begynne å forhandle honorarer og drive business. Det er en litt hard overgang, sier artisten som har jobbet seg opp på egenhånd. Nå er planen å skaffe seg et management, dra til Japan igjen og lage nye plate.DAGEN