KRISETELEFON: De fleste telefonene til Kirkens SOS kom på første juledag, og mange samtaler dreier seg om relasjonsproblemer og konflikter.

Travel jul for Kirkens SOS

Julehøytiden er utfordrende for mange mennesker. Kirkens SOS svarte denne julen på 2.207 henvendelser på telefon. I tillegg har de en chat- og sms-tjeneste.

– Julen blir tiden for påminnelser om det som mennesker har mistet, og mange kjenner på sterkt savn, spesielt i denne høytiden. Flere opplever også at de ikke har noen å feire jul sammen med, sier generalsekretær Leif Jarle Theis til Dagen.

Det var flest telefoner første juledag, men færre på selve julaften.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det kan tyde på at mange er en del av et fellesskap på julaften, der folk er flinke til å inkludere ensomme og andre som sliter. Men stillheten videre i julen er tung for mange mennesker, sier Theis.

Ta kontakt

Han legger til at de vanligste temaene i samtalene er relasjonsproblemer og konflikter, og dessuten er det mange som kjenner på ensomhet. De føler seg utenfor, og mangler bekreftelse på at andre mennesker bryr seg om dem.

– Det skal lite til for at vi som enkeltpersoner kan ta en telefon eller gå på besøk til mennesker som er ensomme og føler seg utenfor i vårt samfunn. Vi kan gjennom enkle handlinger gjøre en stor forskjell for et medmenneske som kjenner seg alene, sier Theis.

Selvmord

Telefonvaktene til Kirkens SOS har som formål å lytte seg inn i den situasjonen som innringeren befinner seg i.

– Vi ønsker å avdekke livsmotet hos de som ringer, og vi prøver også å få innsyn i om noen av innringerne har tanker om for eksempel selvmord. Vi ser at omkring 15 prosent av samtalene handler om selvmord, sier Theis.

Chat og sms

I tillegg til krisetelefonen tilbyr Kirkens SOS kontakttjeneste på chat og sms.

– Vi når gjennom dette en målgruppe der de fleste er mellom 13 og 25 år, som nesten ikke ringer oss. På denne måten har vi utvidet vårt tilbud, forteller generalsekretæren.

Kirkens SOS er en del av kirkens diakonale tjeneste, og består av 13 selvstendige SOS-sentre rundt i landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Kirkens SOS trengs
Les også
Kirkens SOS får flere spørsmål om selvmordHenvendelser
Les også
250 okser og 130 mennesker i TV-fjøsgudstjeneste