KrF-politiker Kjell Ingolf Ropstad. FOTO: OLAV OLSEN

KrF ber regjeringen lytte til sexkjøpsdebatt i Europa

Forbud mot kjøp av sex er den beste måten å bekjempe handel med kvinner på, mener en komité i EU-parlamentet. Komiteen ber EU-landene se til Norden.

- Jeg håper dette kan på­vir­ke de­bat­ten i Norge og gjøre det let­te­re å se at man bør be­hol­de lov­ver­ket, sier Kjell In­golf Rop­stad (KrF), som er nest­le­der i Stor­tin­gets jus­tis­ko­mité, til NTB.

Hans parti er sterkt imot å fjer­ne loven som for­byr sex­kjøp, og kjø­rer nå fram EU-par­la­men­ta­ri­ker­nes ved­tak som et ar­gu­ment i de­bat­ten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Høyre, Frem­skritts­par­ti­et og Venst­re har pro­gram­fes­tet at sex­kjøps­lo­ven skal opp­he­ves, og i sam­ar­beids­av­ta­len mel­lom Høyre/Frp-re­gje­rin­gen og Venst­re og KrF står det at loven skal eva­lu­eres.

De­bat­ten går imid­ler­tid friskt, ikke minst i Høyre, hvor flere parti­top­per i stor­by­ene vil be­hol­de loven. Stats­mi­nis­ter Erna Sol­berg (H) sier hun ikke vil flag­ge sin me­ning om saken før den vars­le­de eva­lu­e­rin­gen fore­lig­ger i juni.

Men­neske­han­del

EU-par­la­men­tets komité for kvin­ners ret­tig­he­ter (FEMM) ber nå om at det set­tes i verk til­tak for å re­du­se­re pro­sti­tu­sjo­nen i Euro­pa, blant annet et euro­pe­isk for­bud mot kjøp av sex.

- Med­lem­me­ne av ko­mi­te­en er enige om at den beste måten å be­kjem­pe han­del med kvin­ner og jen­ter for sek­su­ell ut­nyt­tel­se på, er den så­kal­te nor­dis­ke mo­del­len, som kri­mi­na­li­se­rer sex­kjø­per­ne og ikke de pro­sti­tu­er­te, ut­ta­ler ko­mi­te­en.

Den un­der­stre­ker at pro­sti­tu­sjon bi­drar til men­neske­han­del.

62 pro­sent av of­re­ne for men­neske­han­del blir ram­met av denne kri­mi­nel­le virk­som­he­ten for å ut­nyt­tes som sex­ar­bei­de­re, iføl­ge tall fra EU-kom­mi­sjo­nen. 96 pro­sent av iden­ti­fi­ser­te og an­tat­te ofre for slik han­del er kvin­ner og jen­ter.

Hele EU-par­la­men­tet skal stem­me over den ikke-bin­den­de re­so­lu­sjo­nen se­ne­re i fe­bru­ar.

- Til­bake­steg

KrFs Kjell In­golf Rop­stad håper de­bat­ten i Euro­pa kan føre til at den nors­ke dis­ku­sjo­nen drei­er mot hvor­dan loven føl­ges opp, sna­re­re enn om den bør fjer­nes eller ikke.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Hvis loven blir opp­he­vet, vil det være et til­bake­steg i kam­pen mot men­neske­han­del og like­stil­ling, mener han.

- Ut­spil­let fra EU-par­la­men­tet bør få re­gje­rin­gen til å fo­ku­se­re på yt­ter­li­ge­re til­tak for å be­kjem­pe men­neske­han­del og hjel­pe de pro­sti­tu­er­te, i ste­det for å gå vi­de­re med pla­ne­ne om å skro­te sex­kjøps­lo­ven.

Am­ne­sty In­ter­na­tio­nals sek­re­ta­riat i Lon­don fore­slo imid­ler­tid denne uken at or­ga­ni­sa­sjo­nen skal jobbe for av­kri­mi­na­li­se­ring av kjøp og salg av sek­su­el­le tje­nes­ter.

Av­kri­mi­na­li­se­ring kan øke de in­volver­tes ret­tig­he­ter når det kom­mer til helse, like­stil­ling, sik­ker­het og per­son­lig in­tegri­tet, tror men­neske­retts­grup­pen.

Av­ven­ter eva­lu­e­ring

Erna Sol­berg vil vite om sex­kjøps­lo­ven bed­rer de pro­sti­tu­er­tes si­tua­sjon og har vir­ket etter hen­sik­ten før hun går ut med sin me­ning om hvor­vidt loven bør fjer­nes eller ikke. Det er sen­tralt om loven har bi­dratt til å re­du­se­re om­fan­get av men­neske­han­del, frem­holdt stats­mi­nis­te­ren i Stor­tin­get sist uke.

- For mitt ved­kom­men­de vil si­tua­sjo­nen for de pro­sti­tu­er­te være det vik­tigs­te i den sam­men­hen­gen, sa hun, uten å ville gå inn i en de­batt om det er mo­ralsk rik­tig eller feil å straf­fe kjøp av sex.

- Min vur­de­ring vil ba­se­re seg først og fremst på spørs­må­let om vi har hjul­pet de sva­kes­te i vårt sam­funn, eller om vi har gjort det verre for de sva­kes­te, sa hun. (©NTB)

Les også
Sexkjøpsforbudet bør bestå