Kongens gull til Løvås

Retreatguruen, forfatteren, forkynneren og økumenikeren Edin Løvås (86) ble mandag tildelt Kongens fortjenstmedalje i gull.

- Det skal bli interessant å møte kongen, men jeg ser lenger frem, sa Edin Løvås i sin takketale i Kirkens hus mandag ettermiddag.

Fylkesmann i Østfold, Anne Enger Lahnstein, stod for utdelingen på vegne av kong Harald.

- Jeg tror at du har hjulpet mange enkeltpersoner, mange familier og at ditt arbeid har skapt store ringvirkninger i samfunnet, sa en rørt fylkesmann.

Løvås siterte fra Paulus' brev til Timoteus for å beskrive sine følelser på den store dagen: "Jeg har stridd den gode strid, fullført løpet og bevart troen. Nå ligger rettferdighetens krans klar for meg. Den skal Herren, den rettferdige dommer, gi meg på den store dagen, ja, ikke bare meg, men alle som med kjærlighet har ventet på at han skal komme."

- Jeg er utstyrt med god fantasi, for det må man ha som forkynner. Og jeg for meg den herre Jesus, som løfter kransen og legger den på mitt hode. Det blir det aller største, sa Løvås og høstet stående applaus fra familie og venner.

- Jeg takker først og fremst den herre Jesus Kristus for det jeg har fått nåde av Gud til utrette. Min forkynnelse, mine bøker, mitt retreatarbeid, min økumenikk - alt hadde falt radikalt i grus hvis ikke Jesus var sentral i livet mitt. Jeg sier som Paulus: For meg er livet Kristus!

Les mer i tirsdagens utgave av Magazinet.

Trygve W. Jordheim
trygve@magazinet.no