H.M Kong Harald avduker nasjonalmonumentet for de første mennesker til å nå Sydpolen. Det er i dag 100 år siden de fem polfarerene Roald Amundsen, Helmer Hanssen, Oscar Wisting, Olav Bjaaland og Sverre Hassel kom fram til polpunktet. Skulpturene av de fem er laget av Håkon Fagerås, og står utenfor Fram-museet. Tv. professor Olav Orheim.
Foto: Cornelius Poppe, SCANPIX


Kongen avduket Amundsen-monument

Kong Harald avduket onsdag nasjonalmonumentet over Roald Amundsen på Bygdøynes i Oslo.

Onsdag 14. desember var det 100 år siden Amundsen og hans menn nådde Sydpolen.
Kongen la også ned grunnsteinen til det nye Gjøabygget og åpnet Sydpolutstillingen, som kan ses på Frammuseet ut året.
Utstillingen er et samarbeid med Scott Polar Research Institute, og skal vises både på Frammuseet og i Storbritannia. Utstillingen vil først ta for seg den norske ekspedisjonen. Senere blir den utvidet med viktige gjenstander fra den britiske ekspedisjonen.

Både barnebarn av Roald Amundsens to brødre og etterkommere av den britiske polfareren Robert F. Scott var til stede ved åpningen.
Monumentet er laget av kunstneren Håkon Fagerås. Det består av fem bronseskulpturer av Roald Amundsen, Helmer Hanssen, Oscar Wisting, Olav Bjaaland og Sverre Hassel. De fem ankom polpunktet etter 57 dager på ski, en måned før Scotts ekspedisjon.

Figurene er nesten to meter høye og står på plater av granitt. Bildene de selv tok på Sydpolen har inspirert utformingen, og de er røft formet for å vise de ekstreme forholdene de måtte trosse. Monumentet skildrer det høytidelige øyeblikket der de står barhodet, vendt mot teltet og flagget på polpunktet.
Trompetisten Nils Petter Molvær spilte under avdukingen der kongen ble ledsaget av polarinstituttets tidligere direktør, professor Olav Orheim. NTB