Arnfinn Løyning understreket i sin tale at det var positivt at det nå var lagt opp til et reelt valg mellom to kandidater, ulikt tidligere valg. Foto: Stein Gudvangen

Klart flertall for Løyning som synodeformann

Arnfinn Løyning feide sin motkandidat av banen i kampen om posisjonen som synodeformann i Frikirken.

Etter et forspill der valgkomiteen foretrakk en annen kandidat til formannsvervet enn Løyning, lå det an til kampvotering på synodemøtet i Stavern fredag. Motkandidaten var synodestyrets nestformann, Leif Gunnar Sandvand.

Ikke klippekort
Løyning talte til forsamlingen før valget og la vekt på at han langt fra mente at han hadde klippekort til vervet han har hatt de siste tolv årene.
Den lange fartstiden kombinert med hans oppfatning av at det ikke var noen misnøye i kirkesamfunnet med måten han har fungert på, gjorde at han ble overrasket da han fikk vite at valgkomiteen ikke ønske at han skulle fortsette.
- Jeg hadde ikke fått noen klager på min tjeneste, og jeg fikk vite at det heller ikke var kommet inn noen klager utenfra. Derfor opplevde jeg det litt overraskende at jeg ikke ble innstilt, sa Løyning før valget fredag formiddag.

Ikke valgkamp
Hans svar var da at han ville respektere valgkomiteens innstilling samtidig som han opprettholdt sitt kandidatur.
- Jeg må respektere valgkomiteens avgjørelse og mandat, men mitt ja til å stille meg til disposisjon står ved lag, sa Løyning til synodemøtet.
Samtidig understreket han at han ikke hadde noe klippekort til vervet, og han gjorde det klart for valgkomiteen at han ikke ville føre noen valgkamp for sitt kandidatur.
- Det har jeg heller ikke gjort, sier Løyning.
Valgresultatet avslørte at Løyning slett ikke har behøvd noen valgkamp. Avstemningen viste at Løyning har en oppslutning som er fire-fem ganger sterkere enn motkandidaten Leif Gunnar Sandvand.
Av de 169 stemmene, fikk Løyning 138, Sandvand 30. En stemme var blank.

Reelt valg
Løyning understreket i sin tale at det var positivt at det nå var lagt opp til et reelt valg mellom to kandidater, ulikt tidligere valg.
- Valget i dag er både vanskelig og samtidig noe jeg har ønsket, sa han.
Løyning viste til et langvarig og godt samarbeid med nestformann Leif Gunnar Sandvand.
- Vi har vært parhester i flere år og vært et godt og samlende lederskap. Vi har hatt et utrolig godt samarbeid, sa Løyning som ikke på noe tidspunkt gikk ut mot hverken valgkomite eller motkandidat. - Vi har begge stor tillit, og dere som synode får en vanskelig utfordring i valget mellom to som frikikra har satt høyt, men jeg er glad for at vi endelig får et reelt valg. I 2008 hadde jeg ingen motkandidat, og det blir nesten kommunistisk, sa Løyning.
- Ikke stem på meg av gammel vane eller av solidaritet, men gjør det hvis dere tror at jeg kan føre Frikirka videre på en god måte, sa Løyning.
Det trodde det store flertallet av synodemøtets delegater.DAGEN