NORSK-SKOTSK: Edward John er TV-sjef hos Kanal 10 Norge, men har lenge bodd i Dallas i USA.

Kanal 10 i hardt vær, tror det snur

Kanal 10 i hardt vær, tror det snur

Kanal 10 har fått varsel fra Telenor om at signalene deres blir borte fra TV-skjermene hvis ikke 1 million kroner er innbetalt innen i morgen.

Det fikk sist uke stasjonen til å sende krisevarsler til sin vennekrets bestående av rundt 1700 støttepartnere.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Antallet stiger daglig, sier TV-sjef John som medgir at støttepartnerne er en nøkkel til stasjonens framtid.

Kanalens seere er vant med krisevarsler og støtteappeller. Selv om store deler av inntektene kommer fra annonsører og sponsorer, kommer 30-40 prosent fra dens seere.

Dette er mennesker som gir seg til saken og går inn for kanalens formål om å nå mennesker med det kristne budskapet gjennom TV-ruta 24 timer i døgnet uka igjennom og året rundt.

– Utfordrende

Ifølge TV-sjef Edward John har det vært flere kriser i de tre og et halvt årene siden kanalen startet senhøstes 2010. Denne gangen sliter Kanal 10 for alvor med å få endene til å møtes.

– Vi står nå i en meget utfordrende situasjon, skriver John i en e-post sendt til kanalens venner fredag 30. mai, ett av flere varsler de siste par ukene.

Ropet om hjelp har kommet i ulike versjoner. 28. mai het det på Johns blogg, under tittelen «Tid for et mirakel», at man trengte 1 million kroner innen 5. juni. To dager senere var behovet nede i 600 000.

En video (se skjermdump) kunne fortelle at fristen var 15. juni, men dette var en feil, opplyser Kanal 10 nå. Fristen er allerede i morgen, torsdag.

Åpen

John understreker at han ønsker full åpenhet og vil fortelle om situasjonen slik den faktisk er, så alle som tror på kanalen får anledning til å hjelpe til.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– For meg som TV-sjef er det viktig at du vet hva som skjer, skriver han til støttepartnerne, og han er tilsvarende åpen overfor Dagen.

Demper dramatikken

Overfor Dagen demper han dramatikken og uttrykker stor tro på at kanalen skal berge seg på nytt.

Nettopp fordi det ikke er første gang kanalen sliter, fordi de har klart seg også tidligere og fordi slike situasjoner er regelen snarere enn unntaket for kristne TV-satsninger, tror han det vil gå bra også nå.

– Mitt håp er at alle vi som vil ha kristent TV, gjør en ekstra innsats for å berge Kanal 10 Norge fra å gå «i svart», skriver John i en av e-postene.

– Dette som alt annet avhenger av at noen støtter oss, sier han og sukker om at det er ønskelig med flere støttepartnere. Men enda høyere sukker han om at statlige mediemidler burde tilstrømme også kristne TV-aktører.

– Hele Norge går jo på statlige midler, men vi får ikke noe, sier han og opplyser at stasjonen trenger 1-2 millioner kroner i måneden for å klare seg.

Væravhengig

Mandag startet kanalen sin faste månedlige kampanjeuke med fem dager i strekk der det appelleres til å gi penger.

– Når det gjelder kristen-TV er det alltid et styr rundt økonomien, og vi er avhengige av at mennesker ikke glemmer at vi fortsatt må ha støtte. Men jeg tror vi skal klare dette og komme forbi denne bøygen slik vi har gjort det med andre bøyger tidligere, sier John til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han mener faktisk at været spiller inn på økonomien for TV-kanalen.

– Jeg kaller Norge «Solgudens Land». Ofte får vi færre gaver når det er sommer og sol. Da glemmer folk alt annet, sier han.

Mandag kom det inn oppimot 150 000 kroner slik at man nå er godt over halvveis med å betale det Telenor skal ha, opplyser John. DAGEN

Kanal 10

Den kristne TV-stasjonen Kanal 10 Norge har svenske eiere og ble etablert i november 2010.

Den norsk-skotske sangeren, idrettsmannen og evangelisten Edward John er stasjonens ansikt utad.

Han har lenge bodd i Dallas i USA. Nå henger kallet til å jobbe med TV i Norge i en tråd.