Norsk misjonsleder fikk gjennomslag i FN

Nå blir det fastslått at kristne og andre religiøse organisasjoner skal være en del av FNs arbeid for likestilling. Bak forslaget står en norsk misjonsleder.

– Et gjennombrudd. Vi har vært opptatt av dette lenge, og nå har vi blitt hørt, sier fungerende generalsekretær Elizabeth Laura Walmann i Digni, som er paraplyorganisasjon for utviklingsarbeidet til 20 misjonsorganisasjoner og kirkesamfunn.

For første gang er trosbaserte organisasjoner, altså kristne og andre organisasjoner, innlemmet i sluttdokumentet fra FNs kvinnekommisjon i New York i forrige måned.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De trosbaserte organisasjonene («faith-based organizations») er med i en opplisting over aktører som inviteres inn til et samarbeid for å fremme likestilling og oppnå FNs bærekraftige mål.

– Dette åpner dører for oss, blant annet i Norad og Utenriksdepartementet. Det sikrer trosbaserte organisasjoner en påvirkning, sier Walmann.

Les også:Kvinnekamp i FN

«Bremsekloss»

Hun har også tro på at dette kan føre til at religiøse og trosbaserte organisasjoner blir sett på som en ressurs.

– I dag opplever vi at mange tenker at «de er bremseklosser». Men når de kan brukes som ressurs, er de viktige endringsaktører. Har man de først med på laget, har de god sprengkraft, sier Walmann.

– Kan det også bli økt konfliktnivå når man tar religiøse ledere og organisasjoner med?

– På noen områder kan det bli det, sier Walmann.

FNs kvinnekommisjon ble avsluttet i påsken, og det er ennå tidlig å se praktiske endringer etter vedtaket. Et møte med Barne- og likestillingsdepartementet, Utenriksdepartementet og Norad neste uke skal oppsummere kvinnekommisjonen og legge planer for hvordan vedtakene skal følges opp.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også:– Vald er ei stor utfordring for likestilling i Noreg

Forhandlet inn

De trosbaserte organisasjonene kom inn i sluttdokumentet i FN etter påtrykk fra den norske delegasjonen, under ledelse av statssekretær Tone Skogen (H) fra Utenriksdepartementet.

Initiativet til å ta de religiøse aktørene med kom fra generalsekretær Jørn Lemvik i Digni.Han var en del av den norske delegasjonen i FNs kvinnekommisjon og tok ordet på et morgenmøte i delegasjonen, hvor Dagen var til stede. Han påpekte da at utkastet til forhandlingstekst var «tafatt» i forhold til religion.

– Får vi ikke med de religiøse, når vi ikke målene, sa Lemvik og henviste til FNs bærekraftmål.

– En del religiøse ledere vil ikke være med. Andre vil, men en trenger utfordring til ikke å gjemme seg bak religion eller kultur, sier Lemvik.

Les også:Krever at alle land innfører sexkjøpslov

Utfordre

På oppfordring fra ledelsen i den norske forhandlingsdelegasjonen, skrev Lemvik et utkast til tekst. Den ble tatt med inn i forhandlingene og resulterte i at verdens land for første gang forplikter seg til å ta med trosbaserte organisasjoner i arbeidet med likestilling mellom kjønnene. Likestilling er ett av FNs 17 bærekraftmål. Bærekraftmålene setter en plan for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringer innen år 2030.

Walmann er også tydelig på at Digni vil utfordre religiøse ledere på deres holdning til likestilling.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er bra å utfordre både trosbaserte organisasjonene og også de religiøse lederne i kirker og moskeer.

Hun sier at kvinners likestilling allerede er en stor del av de norske misjonsorganisasjonenes utviklingsarbeid i praksis. Men formuleringen sikrer en formell påvirkning på politisk nivå.

Les også:Ber unge kvinner om råd

– Vil fortsette dialogen

Statssekretær Tone Skogen skriver i en e-post til Dagen at Utenriksdepartementet har hatt jevnlige konsultasjoner med det sivile samfunn og frivillige organisasjoner i prosessen som ledet frem til vedtak om bærekraftmålene.

– Når vi nå er over i gjennomføringen av målene, også i utenriks- og utviklingspolitikken, vil utenriksdepartementet fortsette dialogen med de frivillige organisasjonene som også omfatter de trosbaserte organisasjonene, skriver Skogen.

Tysk initiativ

Norge er ikke alene om å ta initiativ for å få religion mer inn i bistand. Det tyske departementet for økonomisk samarbeid og utviklingsbistand (BMZ) offentliggjorde i januar en rapport om religiøse samfunn som partnere i utviklingssamarbeid. I februar var det en konferanse i Berlin om religionens plass i FNs bærekraftmål.