«Vil du sende oss i døden?»

Misjonsleder utfordret kristne pensjonister til å vurdere å dra til Tyrkia i stedet for Spania. Det har utløst sterke, hatlignende reaksjoner.

«Jeg skulle ønske noen av dere kunne gjort noe annet enn å bo i Spania. Jeg skulle ønske flere av dere kunne melde dere til tjeneste i misjon»...

«Derfor vil jeg foreslå følgende: Istedenfor å flytte til Spania, vil du vurdere å flytte til Tyrkia? Eller Jordan? Eller Marokko? Eller et annet muslimsk land?»skrev Andreas Nordli i Dagen nylig.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Debatt

Innlegget til lederen i Ungdom i Oppdrag har vakt debatt. På dagen.no skriver en mann:

«Som pensjonist bosatt i Spania og snakker flere språk, stiller jeg meg undrende til forslaget i artikkelen. Hvorfor i all videste verden prøver dere å lokke pensjonister til å flytte til et muslimsk land? Er det for å forkorte pensjonistens levetid? Begynner det virkelig å bli så lite penger i pensjonskassa»?

En annen mann skriver:

«Her er jeg hjertens enig med deg. Tanken var nok god, men du verden så feil det blir med pensjonistmartyrer.»

Nordli har fått flere e-poster i samme kategori. Flere spør om UiO vil sende dem i døden, til halshogging og korsfestelse, ved å oppfordre dem til å reise til et muslimsk land.

– Jeg registrerer at det er en frykt for islam, sier han.

Et fiendebilde

– Hva tenker du om den frykten som pensjonistene gir uttrykk for?

– Det synes jeg er veldig leit, for det er jo et fiendebilde som er blitt etablert og som ikke nødvendigvis er korrekt. Jeg tenker at hvis et slikt fiendebilde er utbredt blant mange kristne, så vil det prege måten de møter innvandrere og flyktninger fra for eksempel Syria på. En fryktbasert tanke vil heller ikke hjelpe mennesker ut i misjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nordli forteller at han blir nedstemt av å lese de kritiske e-postene han har fått, men tror ikke de er representative for hvordan eldre kristne tenker. Spesielt reagerer han på den aggressive formen.

– Det er ikke snakk om å skrive hyggelig. Jeg overraskes over at kristne kan skrive slik, sier han.

Innlegget som Nordli skrev ligger på dagen.no og på hans egen blogg. Samme dag og dagen etter det ble lagt ut, hadde han 4.000 unike lesere på en misjonsblogg som vanligvis ikke leses av så veldig mange.

Til varmere land

– Hva var bakgrunnen for at du skrev innlegget?

– Det er at vi ønsker at flere skal reise i misjon, gjerne til muslimske land. Rapporter derfra forteller at det er større åpenhet nå for evangelisering blant muslimer. Dette er relasjonsbasert og skjer gjerne i dialogform. Monolog og proklamasjon gir mindre resultater, i alle fall er det vår erfaring. Jeg tenkte på hvem i Norge vi kan rekruttere til slike tjenester, og registrerer at flere og flere flytter til varmere land. Så innlegget var ment for pensjonister der ute som har energi og mulighet. Jeg spilte det bare ut som en mulighet, forklarer han.

«Jeg skriver til dere som fortsatt har litt energi på lur, til dere som egentlig har kapasitet til å gjøre mer enn å bare gå på fjellturer, polere bilen med spanske skilter og dra på gruppereiser både her og der,» skriver Nordli.

– Kan dette oppfattes litt nedlatende for noen?

– Enkelte har nevnt det, men det var ikke min intensjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nordli understreker at innlegget ikke bare har utløst kritiske tilbakemeldinger, men også noen positive.

På hans egen blogg skriver en kvinne som har passert 60: «Tenk å få lese at det fortsatt kan være bruk for oss over 60! Har ikke tenkt på verken Spania eller andre pensjonistland foreløpig, men dette var en spennende tanke.» Og på dagen.no skriver en: «Her er du med på å åpne en dør «i den 11-time...»

Frykt for islam

Iranske Shervin Ebrahimian tror eldre nyter stor respekt blant muslimer, og at de også kan få en annen inngang enn unge mennesker. Tilstrømningen av flyktninger til Norge de siste årene har skapt en frykt for at islam skal ta over, merker han.

– Vi må se disse menneskene som en misjonsmark. Jeg var selv muslim før jeg kom til Norge, men ble frelst for 16 år siden. I dag kjenner jeg hundrevis som virker for Jesus på ulike plasser i verden og som ble kristne etter at de kom hit. Mange eldre kristne har sikkert bedt for muslimske land som har vært stengt for evangeliet. Nå kommer de hit, og er kanskje et svar på bønn, sier han.

– Andreas Nordli oppfordrer folk til å reise til Tyrkia i stedet for Spania. Hva tenker du om det?

– I Tyrkia kan du møte nesten hele Midtøsten. Der kan du treffe syrere, iranere, tyrkere og afghanere. Det er et trygt land med store muligheter, sier han.

Åpning i Spania

Kjell Halltorp har fylt 77, men er fortsatt i fulltidstjeneste som misjonær gjennom sin egen misjonsorganisasjon Reach the Nations. Han støtter menigheter i Syria, Jordan, Irak og Israel og besøker dem jevnlig.

Halltorp mener det må være lov å peke på behov uten å bli møtt med kritikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– På den annen side er det jo en kjempeåpning for evangeliet i Spania hvis man er troende og vil vinne mennesker for Jesus.

Han understreker at det bare er et fåtall muslimer som er aggressive, og at mange er åpne for evangeliet.

– Gud kjenner ingen pensjonister. Jeg har selv vært pensjonist i mange år, men bruker livet til å vinne mennesker og være glad i dem. Det er det som er vårt kall. Det er givende å få være med og gjøre noe for andre. Ikke minst holder man seg levende i troen på Kristus når man får være et vitne for andre, sier han.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg avDagen.