Tror flyktningkrisen kan dra velgere til KrF

Hilde Frafjord Johnson er kommet til Norge for å redde KrFs strategi og skaffe nye velgere. I morgen begynner hun som generalsekretær i Kristelig Folkeparti.

– Jeg har ikke funnet ut hvordan enda, men rundt flyktningkrisen og kulturarven vår tror jeg vi som parti har noe å melde og bidra med, og noe som kan sanke velgere, sier Hilde Frafjord Johnson.

Den påtroppende strategen i Kristelig Folkeparti får en stor overgang fra de store, internasjonale vervene hun har hatt de siste årene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fra å ha lederansvar for tusenvis av ansatte med en global dagsorden, skal hun lede et av de minste stortingspartiene i Norge. Onsdag entrer hun det lille partikontoret i Kirkegata i hovedstaden som nyslått generalsekretær. Men det ser hun ikke smått på.

– For det første er jeg fortsatt veldig glad i KrF. Det kommer ikke an på størrelsen, men innholdet i politikken. For det andre trengs KrFs stemme mer enn noen gang. Hvilke veivalg Norge tar, betyr også noe internasjonalt. Da er det viktig at en internasjonalt orientert person som meg også er hjemme.

Den tredje grunnen er privat. Frafjord Johnson valgte å komme hjem for å være med foreldrene på 84 og 86 år.

– Jeg har vært borte i ti år og de trenger meg hjemme. De er ikke pleietrengende eller syke, men i denne fasen er det viktig å ta seg av sine foreldre. Du skal hedre din far og din mor, smiler hun.

Får ros fra sjefen

Den nye jobben innebærer å bygge partiorganisasjonen, støtte partileder Knut Arild Hareide, og jobbe strategisk fram mot stortingsvalget i 2017.

Hareide føler seg privilegert som får Frafjord Johnson på laget.

– Hun sitter med en erfaring som akkurat nå ingen i partiets ledelse, stortingsgruppe eller apparat har, som gjør at vi kan stå best mulig rustet i en ny tid. Vi trenger den motivasjonen hun kommer med. Bare hennes inntreden har vært med på å skape den, sier han.

Partilederen ser fram til å bli utfordret i sin egen rolle. Han omtaler henne som «positivt krevende» og tydelig.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hun tar den plassen som er naturlig, og hun har god ledererfaring. Hun vil både utfordre og være den støtten jeg trenger. Så vet hun hvor viktig det er med de mange Tordenskiold-soldater vi har i vår organisasjon, og at hun er tilstede og møter dem, sier Hareide.

Mangfoldig velgerbilde

– Min rolle er å bidra til å gjennomføre det partiledelsen vil.

– Hvordan kan du styrke KrF strategisk?

– Vi har en kjempebra partiledelse. Knut Arild Hareide har gjort en fantastisk innsats og det er mye gode vibber rundt partiet for tiden etter det jeg fanger opp i mange forskjellige miljøer. En hovedutfordring for meg er hvordan vi kan omsette dette i økt oppslutning og velgere i 2017.

Frafjord Johnson kommer flere ganger tilbake til KrF-seieren i stortingsvalget i 1997 da de fikk over 13 prosents oppslutning. Da var det familiepolitikk og kontantstøtte som trakk velgere. Siden har valgforskere påpekt at partiet mangler en skikkelig vinnersak. Partiet skraper nedi grunnfjellet av velgermassen og sliter med å tiltrekke seg nye.

Hun tror ikke det er én sak som skal til for å mobilisere velgere lenger.

– Det er et mye mer mangfoldig velgerbilde nå. Jeg tror det har like mye med måten vi kommuniserer på som hva vi kommuniserer. Det er noe med å klare å få ut budskapet om at vi er et raust og romslig parti som har plass til mange. Jeg har ikke noen oppskrift på dette, jeg sier bare at dette må vi jobbe med. Her er sosiale medier viktig.

Kristne verdier

Partiet har imidlertid et «betydelig større potensial enn vi tar ut nå», mener den påtroppende generalsekretæren.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– I dag har vi diskusjonen rundt flyktningkrisen hvor mange føler at våre verdier er utfordret. Jeg tror faktisk det er et potensial i å nå nye velgere på vår kristne kulturarv. I en slik tid kan KrF løfte fram kulturarven landet er bygget på og de kristne verdiene. Når man er trygg på røttene sine, kan en også bedre møte andre. Da bygger en ikke på frykt, men trygghet.

Hun illustrerer det med at en bjørk der røttene vokser videre under jorden, med godt feste kan vokse seg stort og skape ly for andre.

– Du har indirekte hevdet at Frps retorikk i asylpolitikken fører til frykt. Men Frp snakker jo også om å hegne om kristen kulturarv?

– Dette gikk ikke på de kristne verdiene i samfunnet. Kritikken handlet om måten de omtaler medmennesker på, som er egnet til å mistenkeliggjøre, sier Frafjord Johnson.

* Hvilke kjernesaker mener du KrF nå må ta tak i?

Si din mening i kommentarfeltet nederst på siden - ogfølg også debatten på våre Facebook-sider.