Det er deler av kjelleren på S
...
Det er deler av kjelleren på Slottet som nå blir bygget om til asylmottak. Denne delen av palasset har ikke fått del i den samme oppgraderingen som resten av bygningen. Ikke før nå. Foto: Vegard Wivestad Grøtt, NTB Scanpix
Deler av slottet blir asylmottak
Del
Asylpolitikk er mer enn 17.mai-taler, sier Dagrun Eriksen. Den fungerende KrF-lederen er begeistret for at deler av kjelleren på slottet blir akuttmottak for asylsøkere.

Oppdatert: Dette er altså avisen Dagens 1. april-spøk i år. Håper den fikk deg til å smile. Vi synes det er vel verdt å lese hele saken. God dag!

Slottet

Asylmottak-nyheten skal etter planen offentliggjøres på Slottsplassen i ettermiddag, men Dagen kan allerede nå presentere de viktigste detaljene i det som sannsynligvis er en sak som vil vekke betydelig internasjonal oppsikt.

Trolig er det første gang et kongelig slott brukes til å innlosjere asylmottakere eller flyktninger.

– Jeg har aldri hørt om noe lignende. Men dette passer jo godt inn i den inkluderingsvennlige profilen kongefamilien har hatt over tid, sier hoffreporter Kjell Arne Totland.

Les også: Fortsatt helt konge i kirken

Morsomhet

Etter det Dagen forstår, skal ideen om å gjøre deler av kjelleretasjen på slottet om til asylmottak ha oppstått nærmest som en spøk etter at kongeparet besøkte det store transittmottaket i Råde i Østfold i fjor høst .

Kong Harald og dronning Sonja besøker det nye ankomstsenteret for asylsøkere i Råde i Østfold onsdag. POOL Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Sylvi Listhaug (Frp), som var med på turen til Østfold, skal under en lunsj med kongeparet ha sagt at «Hans Majestet har vel noen rom ledige, han også.»

Morsomheten ble overhørt av dronning Sonja, som noen dager senere tok kontakt med Listhaug og takket for «en glimrende idé».

– Jeg kan bekrefte at dronningen ringte meg, men ut over dette har jeg ingen kommentar til denne saken, sier innvandringsministeren til Dagen.

Les også: Fortsatt klart flertall for monarki på Stortinget

«Sabotasje»

En av grunnene til tausheten kan være at Listhaug selv skal ha vært lite begeistret for planene om asylmottak i slottskjelleren.

– Statsråden opplever dette nærmest som en sabotasje mot innstramningene hun selv prøver å få til i norsk asylpolitikk. Listhaug føler at Norge sender noen helt feile signaler ut i verden når kongehuset åpner dørene for asylsøkere, sier en sentralt plassert kilde i Frp .

– Men hun vil selvsagt ikke legge seg ut med kongehuset. Derfor gjetter jeg at hun setter opp et bredt glis og gjør gode miner til slett spill når nyheten skal sjøsettes, sier den samme kilden.

Les: Skal lære integrering av menigheter

Støtte fra KrF

 

Fungerende KrF-leder Dagrun Eriksen er imponert. Foto: Ned Alley, NTB Scanpix
I andre deler av det politiske miljøet er stemningen en helt annen. Fungerende KrF-leder Dagrun Eriksen kaller kongelig asylmottak «nestekjærlighet på toppnivå.» Hun minner om at asylpolitikk handler om mer enn festtaler.

– Det skal bli artig å høre hva Per Sandberg sier til dette, humrer hun.

– Helt konge, sier Venstre-leder Trine Skei Grande .

– Kongefamilien har rett fokus, påpeker Ap-leder Jonas Gahr Støre .

Bowling og basseng

Mens store deler av Det kongelige slott har gjennomgått en nærmest total renovering etter at dronning Sonja inntok den staselige bygningen i 1991, har store deler av kjelleretasjen vært i dårlig forfatning. Det har vært store fuktproblemer, og biler fra flere skadedyrselskaper er sett på baksiden av Slottet på nattestid.

Denne situasjonen forandret seg imidlertid radikalt da planene om asylmottak ble vedtatt på et møte mellom Slottet og Statsbygg tidlig på nyåret.

Motvillig skal Statsbygg ha gått med på å omdisponere midler og stille nærmere 25 millioner til rådighet for renovering og ombygging av 450 kvadratmeter bestående av to oppholdsrom, to kjøkken, en firebaners bowlinghall, en liten svømmehall og 30 dobbeltrom.

Riksantikvaren skal ha godkjent planene, men stilt seg skeptisk til gravingen som måtte til for å lage bassenget. Riksantikvaren skal heller ikke ha vært begeistret for utsiktene til at det spilles bowling i den fredede 1800-tallsbygningen.

Les: Sarons dal kan fylles med asylsøkere

Misunnelse

Etter planen skal mottaket på Slottet ta imot 25 kvoteflyktninger allerede neste uke.

Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) er ikke udelt begeistret for planene.

– Godt ment, men jeg er redd det vil skape misunnelse hos dem som må ta til takke med et tradisjonelt mottak, sier generalsekretær Ann-Magrit Austnå .

Forfatter, journalist, islamkritiker og republikaner Hege Storhaug mener saken vil svekke kongehuset.

– Vi kan nå risikere at kjelleren i Norges fremste symbolbygning blir et arnested for islamsk ekstremisme. Da er både innvandringsdebatten og monarkiet blitt en parodi på seg selv, mener hun.

Følg også debatten på våre Facebook-sider .

Les også:

 

dagrun eriksen,dronning sonja,kong harald,slottet,statsbygg,sylvi listhaug,asylmottak,asylsøkere,flyktninger,jonas gahr støre,kongehuset