Rogalendingene ga mest i kollekt

Kirkemedlemmer i Rogaland ga i fjor 62 millioner kroner i kollekt, mer enn i noen andre fylker. Over 70 prosent av gavene brukes til menighetsarbeid.

– Tidligere var det nærmest litt skambelagt å ha for mange ofringer av typen «ofring til eget arbeid». Det har utvilsomt skjedd en endring her, fordi det er en del lokale økonomiske utfordringer som må dekkes, og fordi det internasjonale fokuset ikke er like påtrengende som tidligere, sier prorektor Bård Mæland ved VID vitenskapelig høgskole (Misjonshøgskolen) til Stavanger Aftenblad.

Tall fra Norsk senter for forskningsdata viser at en større del av pengegavene tidligere gikk til misjonsprosjekter og nødhjelp. I 1998 gikk 53 prosent av hele landets kollekter til egen virksomhet. I fjor var andelen på landsbasis 61 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I Hordaland ga kirkemedlemmene til sammen 29 millioner kroner og i Oslo-kirkene var beløpet 22 millioner kroner. Også fordelt på antall medlemmer i Den norske kirke peker Rogaland seg ut. I 2015 ga hvert medlem 180 kroner, bare forbigått av Vest-Agder der tilsvarende beløp var 230 kroner.

I april skal Kirkemøtet fatte vedtak som innebærer at Den norske kirke blir mer økonomisk selvstendig. Kulturdepartementet tar sikte på at kirken skal etableres som et eget rettssubjekt fra 1. januar 2017.