Trump vurderer sanksjoner mot Kina 

USAs president Donald Trump vurderer sanksjoner mot kinesiske selskaper som handler med Nord-Korea. Et slikt grep vil kunne gjøre kineserne rasende. 

«Handelen mellom Kina og Nord-Korea vokste med nesten 40 prosent i første kvartal. Det var det vi fikk igjen for å prøve å få Kina til å samarbeide med oss – men vi måtte forsøke!» skrev Trump i en Twitter-melding onsdag, like før han reiste til Europa.

Tålmodigheten har tatt slutt, og det Trump vurderer, er sanksjoner mot kinesiske selskaper som hjelper Nord-Korea med å holde økonomien flytende, skriver nyhetsbyrået AP.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Slike sanksjoner vil etter alt å dømme provosere Kina kraftig.

USAs ambassadør til FN, Nikki Haley, sier verdenssamfunnet må gjøre mer for å strupe pengestrømmen til nordkoreanerne.

– Vi vil se på ethvert land som velger å handle med dette lovløse regimet, sa hun i et krisemøte om Nord-Korea i FNs sikkerhetsråd.

Var hemmelighetsfull

Torsdag var Trump på besøk i Polen. Der fikk han spørsmål om Nord-Korea da han møtte pressen sammen med Polens president Andrzej Duda.

Trump krevde handling fra verdenssamfunnet, men holdt kortene tett til brystet om hva som kan være på vei fra USAs side.

– Vi får se hva som skjer de kommende ukene og månedene. Men det er en skam at de oppfører seg på denne måten. De oppfører seg på en veldig farlig måte. Noe må gjøres med det, sa Trump.

– Vi har noen ganske strenge tiltak i tankene. Men det betyr ikke at vi kommer til å gjennomføre dem. Jeg kommer ikke til å tegne noen røde linjer, sa han.

Allerede innført sanksjoner

Den siste opptrappingen av konflikten kommer etter at Nord-Korea gjennomførte en prøveoppskyting av en interkontinental rakett.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

USA har allerede vedtatt vidtrekkende sanksjoner mot selskaper og personer fra Nord-Korea på grunn av landets atomprøvesprengninger og utvikling av raketter. Det er ulovlig for amerikanske selskaper å handle med disse.

USA har også gått etter selskaper utenfor Nord-Korea, deriblant en liten kinesisk bank som USA i forrige uke beskyldte for hvitvasking av penger fra Nord-Korea.

Men amerikanerne har så langt unngått mer vidtrekkende sanksjoner mot andre banker og selskaper som handler med nordkoreanerne.

Strid om tall

Kina har en nøkkelrolle i konflikten fordi landet står for 90 prosent av all handel med Nord-Korea.

Trumps melding på Twitter antas å vise til tall fra tollvesenet i Kina. Der kommer det fram at handelen mellom Kina og Nord-Korea økte med 36,8 prosent fra første kvartal i fjor til første kvartal i år.

Kina har tidligere lagt fram tall som tyder på en mindre økning, men ifølge tollvesenet er de nå justert opp.

Økningen kommer til tross for at også Kina har vedtatt sanksjoner mot Nord-Korea på grunn av landets omstridte atomvåpenprogram.